Donald Tusk critică vehement afirmațiile lui Putin despre caracterul ''învechit'' al democrației progresiste

  • 28 Iunie 2019 09:33
Donald Tusk critică vehement afirmațiile lui Putin despre caracterul ''învechit'' al democrației progresiste

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat vehement vineri afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin conform cărora ideile progresiste promovate de democrațiile occidentale sunt "învechite", informează AFP, preluat de Agerpres.

Evocând primirea de migranți în Europa, Putin a apreciat, într-un interviu publicat vineri în Financial Times, că "ideea liberală s-a învechit". "Ideea liberală presupune că nu trebuie făcut nimic. Migranții pot ucide, jefui și viola fără consecințe pentru că drepturile lor ca migranți trebuie protejate. Care sunt aceste drepturi? Fiecare infracțiune trebuie să fie pedepsită", a declarat Putin în interviu. "Așadar, democrația progresistă s-a învechit. Ea intră în conflict cu interesele majorității covârșitoare a populației", a adăugat președintele rus.

Ironizând în fața presei faptul că insomnia cauzată de decalajul orar i-a permis să citească integral acest interviu, Tusk a contraatacat din Japonia, unde participă la summitul G20. "Trebuie să spun că sunt în total dezacord cu argumentul conform căruia ideea liberală este depășită. În calitate de europeni, apărăm aici cu fermitate și fără echivoc democrația progresistă", a spus fostul premier polonez în timpul unei conferințe de presă organizate la Osaka.

"Oricine afirmă că democrația progresistă este depășită susține prin aceasta că libertățile sunt depășite, că statul de drept este depășit și că drepturile omului sunt depășite", a replicat Donald Tusk.

"Pentru noi, în Europa, este vorba de valori esențiale și perene", a continuat Tusk, adăugând că "autoritarismul, cultul personalității și legea oligarhilor sunt
cele cu adevărat depășite, chiar dacă uneori ele pot părea eficiente". 

Sursa:A

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău