Donald Tusk avertizează că Rusia ar putea ataca UE în câțiva ani și că poate fi oprită într-un singur fel

  • 04 Ianuarie 09:28
Donald Tusk avertizează că Rusia ar putea ataca UE în câțiva ani și că poate fi oprită într-un singur fel

Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc dramatic capacitățile industriei de apărare, a avertizat miercuri premierul polonez Donald Tusk, citat de Ukrinform.

Tusk a făcut comentariul în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o pentru a discuta despre incidentul de la finele anului trecut, când Polonia a informat NATO că un obiect neidentificat i-a încălcat din nou spațiul aerian, scrie Hotnews.

Premierul Poloniei a declarat miercuri că protejarea spațiului aerian și întărirea flancului estic al NATO reprezintă astăzi o „prioritate absolută”.

Șeful guvernului polonez a subliniat că, împreună cu Radoslaw Sikorski, ministrul său de externe, a pregătit un apel în vederea consolidării capacităților sistemului militar european de apărare „nu numai de dragul sprijinului cât mai rapid posibil pentru Ucraina”, ci și pentru că „aproape întreaga economie rusă a fost convertită la un sistem de înarmare militară în timpul războiului [din Ucraina], iar Europa rămâne cu mult în urmă”.

„Vrem să mobilizăm întreaga Uniune Europeană, iar pentru aceasta folosim toate mijloacele diplomatice și de convingere posibile, astfel încât să înțeleagă că fără o creștere radicală a eforturilor de înarmare, vom rămâne cu mult în urmă”, a explicat Donald Tusk.

„Asta va însemna un lucru: Europa se expune la un atac direct al Rusiei în următorii câțiva ani”, a subliniat Tusk, adăugând că nimeni nu se poate îndoi că „în această perspectivă strategică, Europa este ținta agresiunii ruse, iar acest lucru se va întâmpla atunci când superioritatea Rusiei în capacități militare va fi evidentă”.

Donald Tusk cere ca UE să se înarmeze mai puternic decât Rusia

Prin urmare, Tusk a spus că este o „nevoie strategică” ca întreaga Europă să fie militar mai puternică decât Rusia. „Asta este singura modalitate de a garanta securitatea granițelor poloneze și europene”, a conchis el.

Noile comentarii ale lui Tusk vin după ce luna trecută acesta a dat asigurări că guvernul său va continua să sprijine ferm al Ucraina, afirmând că este nevoie ca întreaga lume liberă să se mobilizeze pentru a ajuta Kievul să respingă agresiunea rusă.

„Noi vom cere răspicat și deciziv mobilizarea completă a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război”, a declarat Tusk în fața parlamentului, prezentând planurile guvernului său.

Vorbind în fața parlamentului de la Varșovia, el a mai asigurat atunci că va continua să fie un aliat apropiat al Statelor Unite și a promis că Polonia își va recâștiga statutul de lider în cadrul Uniunii Europene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat la rândul său la începutul acestei săptămâni că, dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, „va încălca drepturile în lume”, și că dacă Ucraina pierde, Putin își va apropia războaiele de Occident.

„Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, își simte puterea. Și vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate și democrație”, a declarat liderul de la Kiev într-un interviu publicat luni de The Economist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău