Donald Tusk anunță că va renunța la președinția Partidului Popular European

  • 04 Iulie 2021 15:30
Donald Tusk anunță că va renunța la președinția Partidului Popular European

Fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk a anunțat duminică, la Varșovia, că va renunța la postul de președinte al Partidului Popular European, după ce sâmbătă el a preluat conducerea partidului polonez Platforma Civică (PO), marcând astfel revenirea sa pe scena politică din Polonia, transmite Reuters.

Tusk este președintele PPE începând din toamna lui 2019.

El a precizat că discuțiile privind succesorul său la președinția PPE vor începe în toamna acestui an.

''Desigur, oficial eu pot fi șeful partidului... și al Partidului Popular European, ce reunește numeroase partide europene. Dar așa cum am spus, intenția mea este de a fi implicat 100%, nu 90% sau 80%, în problemele poloneze, așadar mi-am informat deja partenerii, premierii și președinții din Partidul Popular European, că am luat decizia de a reveni în politica poloneză'', a explicat Donald Tusk.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre fondatorii Platformei Civice, care după alegerile parlamentare din 2019 a format Coaliția Civică, alături de alte partide mai mici. El este considerat principalul opozant al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare la Varșovia.

Pro-european convins, Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014, după care a devenit președinte al Consiliului European, funcție deținută până în 2019. În această calitate s-a implicat mai ales în soluționarea crizei cauzate de valul de migranți din 2015-2016.

În prezent, Partidul Popular European are 82 de partide membre și partenere din 43 de țări.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău