Donald Trump: Vom pleca din Siria foarte curând

  • 30 Martie 2018 12:15
Donald Trump: Vom pleca din Siria foarte curând

Americanii vor pleca din Siria „foarte curând" acum că jihadiștii grupării Stat Islamic (SI) sunt pe punctul de a fi complet învinși, a declarat joi Donald Trump, citat de AFP.

„Vom pleca din Siria foarte curând", „cu adevărat foarte curând", a spus președintele american, de mai multe ori, într-un discurs rostit la Ohio. „Ne vom întoarce în țară, acasă la noi, acolo unde vrem să fim", a insistat Trump, fără a da mai multe detalii.

„Curând vom lua înapoi 100% din califat, cum îi spun ei", a adăugat el, pe subiectul teritoriilor ocupate de SI în Irak și în Siria în ultimii ani și de unde gruparea jihadistă a fost alungată, fie de forțele irakiene, fie de regimul de la Damasc și aliații săi rus și iranian, fie de coaliția internațională condusă de Statele Unite și aliații lor arabo-kurzi.

Declarațiile președintelui SUA par a fi în contradicție cu ceea ce spunea, la mijlocul lunii ianuarie, fostul secretar de Stat american, notează AFP. Într-un discurs asupra strategiei americane în Siria, Rex Tillerson afirma că armata americană, care a desfășurat în zonă aproape 2.000 de oameni, va rămâne în această țară până la înfrângerea totală a SI, dar și pentru a contracara influența iraniană și, în cele din urmă, a ajuta la plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

„Este crucial, pentru interesul nostru național, să menținem o prezență militară și diplomatică în Siria", a declarat șeful diplomației americane, într-un final demis la mijlocul lunii martie de Donald Trump din cauza divergențelor pe mai multe dosare.

El chemase chiar la evitarea repetării erorii din 2011, când o plecare „prematură" din Irak a permis grupării Al-Qaida să supraviețuiască în această țară și să dea mai apoi viață grupării SI.

Chestionată asupra semnificației celor spuse de Trump, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, nu a fost în măsură să precizeze intențiile americane, însă a precizat că nu este la curent cu o schimbare de politică în curs. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău