Donald Trump va participa la summitul NATO de la Londra la începutul lunii decembrie (Casa Albă)

  • 15 Noiembrie 2019 19:15
Donald Trump va participa la summitul NATO de la Londra la începutul lunii decembrie (Casa Albă)

Președintele american Donald Trump se va deplasa la începutul lunii decembrie la Londra pentru a participa la summitul NATO, ocazie cu care va fi primit de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Buckingham, a anunțat vineri Casa Albă, potrivit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Summitul organizat în Regatul Unit în zilele de 3 și 4 decembrie cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea NATO va avea loc într-un luxos centru de golf de lângă Londra.

Donald Trump se va afla în Marea Britanie în ultimele zile ale campaniei pentru alegerile legislative din 12 decembrie, considerate cruciale în problema Brexit. El nu își ascunde sprijinul pentru premierul conservator Boris Johnson, căruia i-a promis un acord comercial "magnific" după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, chiar dacă recent s-a arătat mai rezervat în legătură cu acordul de separare negociat de "prietenul" său cu Bruxellesul.

La începutul lunii iunie, miliardarul republican a efectuat o vizită la Londra în timpul unei faze cruciale a politicii britanice, chiar înainte de demisia premierului Theresa May, pe care a atacat-o mereu în lunile anterioare. El a profitat atunci de ocazie pentru a-i "curta" pe candidații la succesiunea acesteia, cu Boris Johnson în frunte.

La summitul NATO, președintele american urmează, potrivit Casei Albe, să salute "progresele fără precedent realizate de Alianță pentru o mai bună împărțire a poverii financiare, în special cu peste o sută de miliarde de dolari de cheltuieli noi pentru apărare din 2016".

Donald Trump consideră că aceasta este rezultatul insistenței sale de a cere celorlalte țări occidentale de a contribui mai mult, ceea ce a provocat anumite tensiuni, de exemplu cu Germania, considerată de Washington drept un "elev slab" în termeni de efort militar.

"La 70 de ani de la creare, NATO rămâne alianța cu cel mai mare număr de succese la activ în istorie, garantând securitatea, prosperitatea și libertatea membrilor săi", a subliniat președinția americană într-un comunicat, în timp ce atașamentul lui Donald Trump față de această organizație a părut deseori fragil, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău