Donald Trump | Un război împotriva Iranului „nu ar dura prea mult”

  • 26 Iunie 2019 18:30
Donald Trump | Un război împotriva Iranului „nu ar dura prea mult”

SUA ar fi într-o poziție de forță în cazul unui război împotriva Iranului și un eventual conflict, care nu ar implica trupe la sol, 'nu ar dura prea mult timp', a declarat miercuri președintele american Donald Trump la canalul tv Fox Business, citat de AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Orice război între SUA și Iran ar fi unul rapid, a spus Donald Trump, reiterându-și cu toate acestea dorința de a evita o confruntare militară cu Iranul.

Întrebat cu privire la un eventual conflict între SUA și Iran, Donald Trump a răspuns: 'Sper că nu. Dar, dacă s-ar întâmpla ceva, suntem într-o poziție foarte avantajoasă. Pot spune că nu ar fi nevoie de mult timp'. 'Nu vorbesc despre o operațiune la sol, nu spun că vom trimite un milion de soldați. Spun doar că, dacă s-ar întâmplă ceva, nu va dura mult timp', a insistat el.

'Am fost foarte bun cu ei', a mai spus Trump, amintind că a renunțat anterior la executarea unor lovituri aeriene asupra Iranului, deși forțele armate iraniene au doborât o dronă americană.

Teheranul părea să încerce să calmeze situația miercuri pe fondul tensiunilor exacerbate în Golf, după o primă reacție foarte fermă la anunțul sancțiunilor americane cu caracter eminamente politic.

Donald Trump, care acuză Teheranul că încearcă să obțină arma atomică și îi atribuie responsabilitatea pentru o serie de probleme în Orientul Mijlociu, și-a angajat țara într-o campanie de 'presiune maximă' la adresa Iranului, notează AFP.

După ce a retras SUA din acordul încheiat în 2015 la Viena între Iran și cele șase mari puteri, el a reinstituit sancțiunile împotriva Teheranului și în ultima serie anunțată luni l-a vizat direct pe ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Președintele iranian Hassan Rouhani a asigurat miercuri, într-o discuție telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, că țara sa nu caută 'război cu nicio țară, nici chiar cu SUA', potrivit agenției de presă oficiale Irna.

Totuși, liderul iranian l-a avertizat pe Emmanuel Macron că Teheranul ar putea să suspende mai multe dintre angajamentele luate în virtutea acordului încheiat la Viena. Iranul a acuzat marți Statele Unite că au 'închis permanent calea diplomației'.

Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii și s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzațiile. La 20 iunie, forțele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declarațiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operațiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului. Conform afirmațiilor liderului american, cu 10 minute înainte de începerea acestei operațiuni, el a dat ordin pentru anularea acesteia, apreciind că este disproporționată față de acțiunile Teheranului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău