Donald Trump spune că și-a abandonat aliații kurzi pentru că nu au ajutat SUA în Al Doilea Război Mondial

  • 10 Octombrie 2019 13:33
Donald Trump spune că și-a abandonat aliații kurzi pentru că nu au ajutat SUA în Al Doilea Război Mondial

Donald Trump primește critici dure din ambele părți ale Congresului pentru actul de trădare împotriva milițiilor kurde, cei mai importanți aliați ai SUA în războiul contra ISIS. Dacă de cele mai multe ori democrații și republicanii sunt într-o opoziție totală în toate privințele, de această dată cele două partide sunt la fel de vocale în critica față de președintele american, relatează CNN. Președintele american se apără spunând despre kurzi că nu au ajutat SUA în... Al Doilea Război Mondial, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, decizia lui Trump a creat unitate bipartizană care poate fi foarte rar văzută în Congresul american, republicani și democrați deopotrivă criticându-l pe președinte pentru faptul că pune în pericol un aliat loial al SUA, interesele de securitate națională ale țării, stabilitatea regională și chiar lupta împotriva ISIS.

Informațiile care vin din Siria sunt revoltătoare. Trupele turce se pregătesc să invadeze Siria din Nora, forțele aliniate Rusiei sunt în sud, luptătorii ISIS încep și ei o contraofensivă împotriva Raqqa. Este greu de înțeles de ce Donald Trump își lasă aliații să fie măcelăriți și de ce permite revenirea ISIS”, a scris Liz Cheney parlamentară republicană și fiica fostului vicepreședinte SUA Dick Cheney.

Senatorul republican Marco Rubio spune, de asemenea, „că la solicitarea acestei administrații, kurzii au fost principala forță împotriva ISIS în Siria. Kurzii au luptat împotriva ISIS pentru ca soldații americani să nu fie nevoiți să facă asta. Acum, această administrație a bătut palma cu Erdogan pentru ca acesta să-i anihileze. Prejudiciul adus reputației și intereselor noastre național vor fi imense și de lungă durată”.

Acest atac ilegal și nejustificat împotriva unui prieten și un partener al Americii amenință viața și traiul a milioane de civili, mulți dintre aceștia deja refugiați care au plecat din casele lor pentru a găsi siguranța care le-a fost furată în regiunile din care au plecat”, au declarat senatorii Lindsey Graham (republican) și Chris van Hollen (democrat) într-un comunicat comun.

Această invazie va asigura revenirea ISIS în Siria, îi va încuraja pe dușmanii Americii, inclusiv Al Qaeda, Iran și Rusia și va produce un nou conflict interminabil într-o regiune care a fost până acum, un model de bună guvernare locală, de stabilitate și siguranță într-o țară deja devastată de conflict și război”, au mai completat cei doi senatori.

„Vom lupta acolo unde avem ceva de câștigat și vom lupta doar ca să câștigăm”, a scris Donald Trump pe Twitter, luni.

„Kurzii vor trebui să se descurce pe cont propriu în ceea ce privește situația în care se află”, a spus Trump despre foștii aliați din Orientul Mijlociu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău