Donald Trump spune că n-ar avea 'nicio problemă' să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

  • 15 Septembrie 19:22
Donald Trump spune că n-ar avea 'nicio problemă' să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu ar avea 'nicio problemă' să vândă avioane de vânătoare F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), în pofida opoziției Israelului, într-un moment când cele două țări din Orientul Mijlociu urmează să semneze un acord de normalizare a relațiilor dintre ele la Casa Albă, relatează France Presse și agerpres.

'Personal, nu aș avea nicio problemă cu aceasta, nu aș avea nicio problemă să le vând F-35', a spus președintele SUA la canalul de televiziune Fox New cu trei ore înainte de ceremonia semnării, evidențiind 'numeroase locuri de muncă' pe care le-ar crea un astfel de contract de partea americană.

Israelul și Emiratele au anunțat la 13 august încheierea, sub egida SUA, a unui acord istoric care face din monarhia petrolieră din Golf a treia țară arabă ce recunoaște statul israelian, după Egipt și Iordania. Bahreinul a decis săptămâna trecută să procedeze în mod similar.

Dar un prim impas între părțile acestui acord a apărut în jurul avioanelor de luptă stealth (invizibile pe radar) pe care EAU vor să le cumpere de multă vreme.

Misterul persistă dacă Washingtonul s-a angajat să le vândă, notează AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că se opune acestei vânzări pentru a menține superioritatea militară a țării sale în regiune.

Or, SUA s-au angajat să nu pună la îndoială această superioritate militară calitativă, un obiectiv înscris de acum și în legislația americană.

'Este ceva despre care discutăm, este în fază de consultare', a afirmat săptămâna trecută Jared Kushner, consilier și ginere al președintelui american, referitor la avioanele multirol de generația a cincea.

El a asigurat că guvernul american va respecta legea privind superioritatea militară israeliană.

'Dar Emiratele Arabe Unite sunt o mare armată parteneră a Americii', a remarcat Kushner. EAU 'se află la frontiera cu Iranul și se confruntă cu amenințări reale', a subliniat el, asigurând că o livrare a F-35 se discută 'foarte serios' la Washington. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Tue
17
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău