Donald Trump, Rudy Giuliani și două grupuri de extremă-dreapta, dați în judecată pentru asaltul de la Capitoliu

  • 17 Februarie 08:18
Donald Trump, Rudy Giuliani și două grupuri de extremă-dreapta, dați în judecată pentru asaltul de la Capitoliu

Un congresman democrat și cea mai mare organizație de apărare a drepturilor civile ale populației de culoare din SUA au formulat marți o plângere penală împotriva fostului președinte Donald Trump, avocatului acestuia, Rudy Giuliani, și de asemenea împotriva a două grupuri de extremă-dreapta supremațiste albe pentru asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, relatează agențiile Reuters și EFE.

''Acum, după ce Senatul a eșuat în a-l trage la răspundere pe fostul președinte, trebuie să ne folosim de toată greutatea sistemul legal pentru a reuși acest lucru'', explică un avocat implicat în acest demers, Joe Sellers, amintind eșecul impeachment-ului împotriva lui Trump inițiat de către democrați în Congres.

Autorii plângerii penale - congresmanul democrat Bennie Thompson și ''Asociația Națională pentru Progresul Persoanelor de Culoare'' (National Association for the Advancement of Colored People) - susțin că Trump și Giuliani, în colaborare cu grupurile de extremă-dreapta ''Proud Boys'' și ''Oath Keepers'', ''au conspirat pentru a incita o mulțime adunată (la Washington) să pornească în marș către Capitoliu și să pătrundă în el''.

Conform acelorași reclamanți, obiectivul asaltului a fost să împiedice Congresul să ratifice rezultatul alegerilor prezidențiale, iar Trump, Giuliani și cele două grupuri menționate ar fi încălcat legea Ku Klux Klan, din anul 1871. Această lege a fost adoptată după războiul civil din SUA pentru a proteja afroamericanii eliberați din sclavie și membrii Congresului în fața grupurilor supremațiste albe, precum Ku Klux Klan (KKK).

Și alți congresmeni democrați, printre care Hank Johnson și Bonnie Watson Coleman, sunt așteptați să se ralieze plângerii penale.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:6,3 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
14
Sat
14
Sun
19

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău