Donald Trump respinge "știrile false" și se declară convins că Iranul va accepta în curând negocierile

  • 16 Mai 2019 16:09
Donald Trump respinge

Iranul va accepta curând negocierile pe tema programului nuclear, a afirmat joi președintele SUA, Donald Trump, respingând speculațiile presei "de tip știri false" privind contestarea politicilor sale de către principalii consilieri, scrie Mediafax.ro

"Sunt exprimate diverse opinii, iar eu iau decizia finală și determinantă, este o procedură foarte simplă. Sunt acoperite toate părțile, toate politicile. Sunt sigur că Iranul va vrea să discute curând", a declarat Donald Trump, joi, prin Twitter.

Președintele SUA a negat că ar exista tensiuni la Casa Albă deoarece unii consilieri ar contesta atitudinea sa dură față de Iran.

"Publicația de știrile false Washington Post și publicația de știri și mai false The New York Times scriu articole că există dispute referitoare la politica mea dură în Orientul Mijlociu. Nu există nicio dispută", a adăugat Donald Trump.

 

 
 

Pe fondul tensiunilor generate de sancțiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, președintele Donald Trump s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. "Ceea ce aș vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune", afirma liderul de la Casa Albă săptămâna trecută. La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacționa "rapid și decisiv" în cazul unui atac iranian. "Regimul de la Teheran trebuie să înțeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetățenilor americani vor atrage o ripostă rapidă și decisivă din partea SUA", a declarat Pompeo.

În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln și grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Gardienii Revoluției din Iran au transmis că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. "Nu vor fi deloc negocieri cu America", a declarat generalul iranian Yadollah Javani. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi "distrus cu o singură rachetă". Nu este clar dacă președintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, va accepta oferta de dialog a Washingtonului.

Statele Unite și Iranul ar putea fi atrase "accidental" într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat luni Guvernul Marii Britanii.

Politica Administrației Donald Trump de a aplica în mod unilateral presiuni asupra Iranului riscă să genereze un confilict amplu în Orientul Mijlociu, a avertizat Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, citat de EUObserver. "Presiunile maxime aplicate în mod unilateral riscă mereu să genereze o escaladare neintenționată a crizelor", a declarat Heiko Maas în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Sursa: Mediafax.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău