Donald Trump promite o ripostă „de o mie de ori mai puternică” decât orice atac al Iranului

  • 15 Septembrie 2020 11:17
Donald Trump promite o ripostă „de o mie de ori mai puternică” decât orice atac al Iranului

Președintele Donald Trump a promis luni o ripostă a SUA ”de o mie de ori mai puternică” decât orice atac al Iranului, după informații de presă conform cărora Teheranul ar intenționa să asasineze o ambasadoare americană, informează AFP, citată de Agerpres.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, (atac) ce va fi de o mie de ori mai puternic ca magnitudine!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Potrivit site-ului de informații Politico, care citează doi responsabili americani sub acoperirea anonimatului, serviciile de informații americane cred că regimul de la Iran intenționează să o asasineze pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud, Lana Marks, o apropiată a lui Donald Trump.

Amenințarea, detectată încă din primăvară, a devenit mai precisă în ultimele săptămâni, potrivit surselor Politico, în condițiile în care Teheranul intenționează să răzbune moartea generalului său Qassem Soleimani, ucis în ianuarie într-un atac american în Irak, la ordinul președintelui american.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat luni că ia aceste informații în serios.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe iranian a apreciat că este vorba de „informații false”, „lipsite de fundament”. Purtătorul său de cuvânt a evocat „metode repetitive și care provoacă greață, menite să creeze un climat anti-iranian pe scena internațională”. Iranul „a demonstrat adeziunea sa durabilă la principiile și cutumele diplomației internaționale”, în timp ce administrația Trump „a acționat cu dispreț față de numeroase norme și metode internaționale acceptate”, a afirmat el.

Președintele american a retras SUA în 2018 din acordul internațional asupra programului nuclear iranian, apreciind că acest text este insuficient pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu o bombă atomică și pentru a îngrădi influența sa „nefastă” în Orientul Mijlociu.

Însă, în pofida sancțiunilor americane fără precedent, campania sa de „presiune maximă” nu a favorizat negocierea unui nou acord, obiectiv afișat de miliardarul republican, iar tensiunile între cele două țări inamice rămân puternice.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău