Donald Trump pledează, în primul discurs despre Starea Uniunii, pentru încheierea programului Loteria Vizelor

  • 31 Ianuarie 2018 12:36
Donald Trump pledează, în primul discurs despre Starea Uniunii, pentru încheierea programului Loteria Vizelor

Președintele Donald Trump a susținut, marți seara (ora Americii - n.r.), primul său discurs despre Starea Uniunii, în care a pledat pentru încheierea programului Loteria Vizelor, prin care zeci de mii de oameni din toată lumea, inclusiv din România, obțin anual posibilitatea de a munci și de a se stabili în Statele Unite.

„Încheiem Loteria Vizelor, un program care dă la întâmplare cărți verzi, fără a se ține cont de abilități, de merit sau de siguranța poporului american. Este timpul să ne îndreptăm către un sistem de imigrare bazat pe merit, unul care lasă să intre în țară oameni calificați, care vor să lucreze, care vor contribuie la societatea noastră, care vor iubi și respecta țara noastră”, a spus președintele în primul său discurs-bilanț al mandatului. A fost un discurs lung, de circa o oră și jumătate, al treilea cel mai lung discurs despre Starea Uniunii din istoria SUA, potrivit primelor estimări, notează Digi24

Reluând una dintre temele sale favorite, Donald Trump vrea să fie reformat întreg sistemul de imigrație din SUA, în special în ceea ce privește reîntregirea familiei.

„Potrivit actualului sistem, viciat, un imigrant poate aduce cu el un număr nelimitat de rude îndepărtate. Planul nostru vizează doar familia apropiată. Sponsorizarea va fi limitată doar la soț și copii minori. Această reformă este necesară nu doar pentru economia noastră, dar și pentru securitatea noastră și pentru viitorul Americii. În ultimele săptămâni, două atacuri teroriste din New York au fost posibile din cauza Loteriei Vizelor și a imigrației în lanț. În epoca terorismului, aceste programe prezintă un risc pe care nu mai putem să ni-l asumăm. A venit vremea reformei”, a anunțat Donald Trump.

Pe de altă parte, vorbind despre „visul american”, Donald Trump a lansat un apel la unitate adresat națiunii, în care i-a menționat și pe imigranți ca parte componentă: „Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a începe să trăim visul american. Așa că fiecărui cetățean care ne urmărește de acasă îi spun: nu contează unde ați fost și de unde veniți, acesta este momentul vostru. Dacă munciți din greu, dacă aveți încredere în forțele voastre, dacă credeți în America, atunci puteți visa orice, puteți să deveniți oricine vreți și împreună putem îndeplini absolut orice. În această seară vreau să vă vorbesc despre ce viitor vom avea și ce fel de națiune vom fi. Toți, împreună, ca o echipă și ca o familie americană putem face orice. Cu toții împărțim aceeași casă, aceeași inimă, același destin și același măreț drapel american”.

ECONOMIA

Primul discurs despre Starea Uniunii al lui Donald Trump a scos în evidență mersul bun al economiei, iar președintele s-a lăudat cu realizările sale după numai un an de mandat, subliniind că pentru America este un moment nou de oportunitate.

„De la alegeri am creat 2,4 milioane de noi locuri de muncă, între care 200.000 de locuri doar în sectorul manufacturier. După ani de zile de stagnare a salariilor, în sfârșit vedem creșteri salariale. Cererile de ajutor de șomaj au atins un minimum al ultimilor 40 de ani. Ceva de care sunt foarte mândru este că rata șomajului în rândul afro-americanilor a atins un minimum al tuturor timpurilor, iar în rândul hispano-americanilor, de asemenea, a ajuns la cel mai mic nivel din istorie. Încrederea în rândul afacerilor mici este la un nivel maxim al tuturor timpurilor. Bursa de acțiuni a zdrobit record după record, câștigând peste 8 trilioane de dolari (8.000 de miliarde de dolari - n.r.) în valoare în acest scurt interval de timp. Vestea cea mare pentru americani este că planul de pensii, conturile pentru finanțarea anilor de studii au urcat foarte mult. Și, așa cum am promis poporului american acum 11 luni, am realizat cele mai mari reduceri de taxe și cea mai mare reformă fiscală din istoria Americii. Reducerile noastre de taxe au asigurat o ușurare semnificativă pentru clasa de mijloc și pentru afacerile mici. Am redus taxele pentru americanii care muncesc din greu, aproape am dublat deducerile fiscale pentru toată lumea”, a arătat Donald Trump.

„Împreună, să construim o Americă sigură, puternică și mândră”, a îndemnat el în primul său discurs despre Starea Națiunii, urmărit în direct de zeci de milioane de telespectatori.

Liderul administrației de la Washington a cerut Congresului să sprijine un plan de investiții în valoare de cel puțin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura în Statele Unite, una dintre promisiunile sale de campanie. „Vom construi noi drumuri strălucitoare, poduri, autostrăzi, căi ferate și căi navigabile în întreaga țară”, a promis președintele.

„Am terminat războiul împotriva energiei americane și am terminat războiul împotriva cărbunelui frumos și curat. Suntem mândri să fim acum exportatori de energie pentru întreaga lume”, a arătat Donald Trump.

„Multe companii auto construiesc și extind fabrici în Statele Unite, ceea ce nu am mai văzut de zeci de ani. Chrysler mută o fabrică importantă din Mexic în Michigan (în realitate, nu o mută, ci deschide una nouă - n.r.). Toyota și Mazda deschid o fabrică în Alabama, una mare, ceea ce nu mai văzusem de multă vreme. Toate se întorc.  În curând, uzine auto și alte uzine se vor deschide în toată țara. Americanii nu sunt obișnuiți să audă astfel de vești. Pentru mulți ani, companiile și locurile de muncă doar plecau de la noi, dar acum se întorc, vor să fie acolo unde este acțiunea, vor să fie în Statele Unite ale Americii”, susține președintele american.

Discursul referitor la economie a continuat triumfalist, în tonul cu care Donald Trump obișnuise din campania electorală: „America a întors foaia după zeci de ani de tratate comerciale proaste, care au sacrificat prosperitatea noastră și au erodat companiile noastre, locurile noastre de muncă și bogăția noastră. Națiunea și-a pierdut averea, dar o luăm înapoi foarte repede. Era capitulării economice s-a terminat de tot. De acum încolo, ne așteptăm ca relațiile comerciale să fie corecte și reciproce. Vom lucra să refacem tratatele comerciale proaste și vom negocia unele noi, unele bune și echitabile. Vom proteja locurile de muncă americane și proprietatea intelectuală americană și respectarea regulilor noastre comerciale”, a proclamat liderul de la Casa Albă.

POLITICA EXTERNĂ

Coreea de Nord și Iranul au fost principalele ținte externe ale discursului lui Trump.

Rusia nu a fost menționată decât o dată în discursul președintelui, „la pachet” cu China. Sunt țările „rivale” Statelor Unite, a spus Trump, care amenință „interesele, economia și valorile” americane. El a subliniat că în fața acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.

Pentru a asigura „puterea” Washingtonului, președintele american a cerut Congresului să voteze fondurile necesare pentru armata americană, în special pentru „a moderniza și a reconstrui arsenalul nuclear” cu scopul de „a-l face atât de tare și de puternic, încât să descurajeze orice agresiune”.

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să modernizăm și să reconstruim arsenalul nuclear. Deși sperăm să nu-l folosim niciodată, trebuie să-l facem atât de puternic, încât va descuraja orice act de agresiune din partea oricărei alte națiuni. Poate cândva, în viitor, va fi un moment magic când țările lumii vor elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel punct”, a spus liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat că a ordonat marți menținerea închisorii Guantanamo Bay, marcând o ruptură netă cu tentativele repetate și în final fără succes ale predecesorului său Barack Obama de a închide controversatul penitenciar.

Într-o aluzie la manifestațiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că țara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea", a subliniat Donald Trump, cerând în același timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian”, acord pe care l-a criticat constant.

În discursul său, președintele american a avertizat în privința „bunăvoinței și concesiilor” care se fac în fața amenințării nucleare nord-coreene și a promis că nu va repeta „erorile administrațiilor precedente”.

„Goana nesăbuită după arme nucleare a Coreei de Nord ar putea ca, în curând, să amenințe patria noastră. Ducem o campanie de presiune maximă ca acest lucru să nu se întâmple. Experiența ne-a învățat că, dacă facem concesii, deschidem ușa agresiunii și provocărilor. Nu voi repeta greșelile administrațiilor precedente care ne-au dus în acest punct periculos. Trebuie doar să ne uităm la caracterul depravat al regimului nord-coreean ca să înțelegem natura amenințării nucleare asupra Americii și aliaților noștri”, a mai spus președintele Donald Trump în discursul ținut marți seară în Congresul de la Washington.

De altfel, Trump i-a adus un omagiu unui transfug al regimului nord-coreean, Ji Seong-ho, care, aflat în cârje, a fost adus în Congres și ovaționat. L-a menționat și pe Otto Warmbier, studentul american care a murit după ce a fost torturat în Coreea de Nord. Părinții acestuia, în lacrimi, erau prezenți în auditoriu și au fost aplaudați. Invitarea unor oameni simpli în Congres (veterani de război, părinți care și-au pierdut copiii, polițist etc), de care președintele a avut nevoie la un moment dat ca exemple concrete ale ideilor transmise, a fost una dintre strategiile folosite de Donald Trump în primul său discurs despre Starea Uniunii.

CONCULZII

A fost un discurs lung, dar sărac în detalii concrete, scrie AFP, preluată de Agerpres. Liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privința anumitor subiecte, chiar dacă, fidel retoricii sale, a descris imigrația mai întâi sub prisma violenței, drogurilor și terorismului și a anunțat că dorește să pună capăt programului Loteria Vizelor.

„În această seară, vreau să vă vorbesc despre tipul de țară care vom deveni: noi toți, împreună, ca o singură echipă, un singur popor și o singură familie americană”, a afirmat președintele republican, acuzat frecvent că sporește tensiunile prin replicile sale disprețuitoare și retorica sa înfierbântată.

Aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje, sub amenințarea anchetei procurorului special Robert Mueller asupra amestecului Moscovei în campania sa electorală, Donald Trump s-a ferit să își critice direct adversarii. El a schițat piste de cooperare cu democrații, de la imigrație la infrastructură.

REPLICA DEMOCRAȚILOR

Replica din partea democraților a venit de la Jospeh Kennedy, un strănepot al președintelui defunct. În vârstă de 37 de ani, congresmenul de Massachussetts a spus că președinția lui Trump a provocat haos și a adus teamă, nesiguranță și furie.

Joe Kennedy III a prezentat răspunsul oficial al Partidului Democrat pentru discursul lui Trump privind Starea Națiunii și l-a acuzat pe Trump că divizează țara, relatează News.ro.

„Oameni buni, ar fi ușor să catalogăm anul care a trecut ca fiind unul plin de haos și partizanat, dar e mult mai mult de atât”, a spus Kennedy, nepotul în vârstă de 37 de ani al lui Robert F. Kennedy.

„Această administrație nu țintește doar legile care ne ne protejează. Țintește chiar ideea că am merita să fim protejați”, a spus el.

„Pentru administrația Trump, demnitatea nu e ceva cu care te naști, ci ceva ce măsori cu averea pe care o ai, cu celebritatea, cu mărimea publicului pe care îl aduni”, a adăugat Kennedy. „Ca să nu mai spun că este vorba și de sexul partenerului, țara nașterii, culoarea pielii și la ce zeu te închini”, a subliniat el.

Kennedy l-a acuzat pe Trump că le prezintă americanilor „opțiuni greșite, una după alta” bazându-se pe ideea că „pentru ca una să fie câștigătoare, cealaltă trebuie să piardă”. A precizat că administrația prezidențială i-a pus pe americani să aleagă între „mineri și mame singure, comunitățile rurale și cartierele mărginașe ale orașelor, zona de coastă sau zona centrală a țării”.

„Ne vom lupta pentru ambele”, a declarat Kennedy. „Pentru că țara cea mai puternică și bogată din lume nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă”, a argumentat el.

Kennedy a ținut să sublinieze politicile Partidului Democrat prin care aceștia cer un salariu minim pe economie mai mare, concedii plătite și mărirea finanțării sistemului de sănătate. „Faptul că persoanele din conducere câștigă de 300 de ori mai mulți bani decât muncitorii obișnuiți nu e corect”, a adăugat Kennedy. El a vorbit și de faptul că Trump a înstrăinat foarte mulți americani în primul an de mandat: „Bătăușii poate reușesc să dea un pumn. Poate chiar să lase o urmă. Dar niciodată, nici măcar o dată, în istoria Statelor Unite, nu au reușit să învingă puterea și spiritul de luptă al oamenilor uniți care își apără viitorul”, a declarat democratul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău