Donald Trump pare să renunțe la planul unei unități comune cu Rusia pentru securitatea informatică, după valul de critici
-
10 Iulie 2017 09:01
Președintele american Donald Trump a părut să renunțe duminică la planurile discutate la summitul G20 cu omologul său rus Vladimir Putin privind o unitate de securitate informatică în comun cu Moscova. Propunerea sa inițială a fost criticată dur de republicani, care i-au atras atenția președintelui că Rusia nu este de încredere.
Duminică, Trump a minimalizat ideea unității comune, apărută în timpul discuțiilor cu Putin de la summitul G20, de la Hamburg, din Germania, scrie Digi24.
„Faptul că președintele Putin și cu minte au discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris Trump pe Twitter.
El a notat apoi că un acord cu Rusia privind încetatea focului în Siria „poate&s-a întâmplat”.
Duminică dimineață, Trump a scris pe Twitter că el și președintele rus Vladimir Putin au discutat despre formarea unei „unități impenetrabile de securitate informatică” pentru a se ocupa de chestiuni precum riscul unei ingerințe informatice în alegeri.
Ideea a fost criticată dur de mai mulți colegi de partid ai lui Trump, care s-au întrebat de ce ar colabora Statele Unite cuu Rusia după ce Moscova ar fi încercat să influențee alegerile din 2016.
„Nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape”, a spus senatorul Lindsey Graham, din Carolina de Sud.
Ash Carter, care a fost secretar al Apărării în administrația fostului președinte democrat, Barack Obama, a subliniat pentru CNN: „Este ca și cum tipul care ți-a jefuit casa ți-ar propune un grup de lucru privind jafurile”.
Senatorul republican John McCain a înțeles dorința lui Trump de a trece peste dispute și a colabora cu Rusia, dar a insistat că “trebuie să fie plătit un preț”.
„Nu a fost nicio pedeapsă”, a spus McCain, care conduce Comisia pentru Servicii Armate a Senatului. „Vladimir Putin (…), a scăpat, practic, cu tentativa de schimbare a rezultatului (…) alegerilor noastre”, a adăugat el.
Liderul grupului democrat din Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților, Adam Schiff, a apreciat că Rusia nu este un partener credibil în securitatea informatică. „Dacă aceasta este cea mai bună apărare pentru alegerile noastre, mai bine am trimite direct urnele la Moscova”, a adăugat el.