Donald Trump l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională

  • 26 Noiembrie 2020 10:21
Donald Trump l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională

Președintele Donald Trump, aflat la final de mandat, a anunțat miercuri că l-a grațiat pe fostul său consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, punând astfel capăt unui scandal judiciar care durează de trei ani, transmite DIGI24.ro.

Fostul general de armată Flynn a pledat vinovat în 2017 pentru că a mințit FBI-ul cu privire la contactele sale cu ambasadorul Rusiei la Washington. El a fost consilierul lui Trump doar câteva săptămâni, până a izbucnit scandalul întâlnirii cu diplomatul rus, potrivit sursei citate

„Îmi revine marea onoare de a anunța că generalului Michael T. Flynn i-a fost acordată grațierea. Felicitări lui și minunatei sale familii, știu că veți avea cu adevărat o sărbătoare fantastică de Ziua Recunoștinței”, a scris Donald Trump pe Twitter, confirmând astfel informații care apăruseră deja în presă în legătură cu intenția sa de a-l grația pe Flynn.

Discuțiile secrete dintre Michael Flynn și ambasadorul Rusiei la Washington, în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfășurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existența unei înțelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia.

Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate națională. Însă președintele Trump a afirmat întotdeauna că ancheta a fost „o vânătoare de vrăjitoare”, a avut scopuri politice, și că Flynn, fost general de armată și fost șef al Agenției de Informații a Apărării (DIA), este un om de încredere.

După ce a participat la campania lui Trump, Micheal Flynn a avut discuții confidențiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate națională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de FBI, însă a ascuns aceste contacte. A fost nevoit să demisioneze rapid și pentru că l-a mințit pe vicepreședintele Mike Pence.

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat pentru sperjur și să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înțelegere secretă cu Rusia. Anul trecut, amenințat cu o pedeapsă de șase luni de închisoare, el și-a schimbat avocații și strategia de apărare. El a cerut de atunci anularea procedurii, declarându-se victima unei manipulări.

În mod excepțional, Departamentul american al Justiției și-a retras plângerea împotriva lui Flynn în luna mai, considerând că ancheta împotriva fostului general nu are bază legitimă și că declarațiile lui, „chiar dacă ar fi false, nu au importanță”. Astfel, procurorul general William Barr i-a oferit o victorie politică lui Trump, care a reiterat că Michael Flynn este nevinovat.

Însă un judecător federal a cerut între timp o revizuire judiciară a dosarului.

Grațierea acordată acum de Trump scoate această afacere de sub competența tribunalelor.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău