Donald Trump în fața Angelei Merkel, la G7: O fotografie cât sute de discursuri

  • 11 Iunie 2018 19:58
Donald Trump în fața Angelei Merkel, la G7: O fotografie cât sute de discursuri

O fotografie în care președintele american Donald Trump pare să se opună restului liderilor mondiali în cadrul summitului G7 din Canada a ajuns virală pe internet, rezumând singură noile fracturi occidentale și generând interpretări diverse, informează luni AFP.

''Occidentul zdruncinat'', a titrat luni cotidianul german Tagesspiegel, alături de imaginea de acum celebră, făcută de un fotograf oficial care lucrează pentru guvernul german și difuzată pe rețelele de socializare de către purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Această fotografie, a cărei compoziție amintește de un tablou, pare să rezume, mai bine decât orice fel de discurs, starea lumii după eșecul summitului G7 din weekend din Canada.

Ea a fost realizată de către fotograful german Jesco Denzel, premiat de World Press Photo, specializat în fotografii oficiale și portrete.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a explicat luni că difuzarea sa a avut drept scop să ofere utilizatorilor de internet ''o imagine despre activitatea cancelarului și atmosfera de muncă intensă de la G7''.

Imaginea pare să răspundă unui obiectiv de comunicare și mai precis: să evidențieze fermitatea Angelei Merkel, pe care o vedem înconjurată de alți lideri ai G7. Aplecată, cu mâinile pe masă, ea pare să-i facă față lui Donald Trump, dojenindu-l pe președintele american aflat în fața ei.

Ce îi spune? Nu se știe. Duminică seara, într-o declarație transmisă de televiziune, Angela Merkel a avertizat că Europa va reacționa dacă SUA vor impune tarife la importurile auto.

Potrivit Der Spiegel, această fotografie constituie o ''victorie incontestabilă a relațiilor publice pentru Germania'. 'În politică, nu numai conținutul este important, ci și imaginile sunt importante'', scrie săptămânalul.

Cu toate acestea, interpretările cu privire la scenă diferă și mulți văd mai degrabă o victorie a lui Donald Trump în această fotografie.

''1-0 pentru președintele american'', apreciază pe Twitter Elisabeth Wehling, specialistă în științele politice și limbaj de la Universitatea Berkeley din California. Donald Trump ''rămâne așezat în timp ce persoanele din fața sa stau în picioare'', subliniază ea, o modalitate pentru el de a-și ''afirma propria autoritate cu o difuzare la nivel mondial''.

În opinia altora, Donald Trump pare să o ignore pe Angela Merkel, care îi vorbește, părând mai degrabă să-l asculte pe președintele francez Emmanuel Macron sau pe prim-ministrul britanic Theresa May, aflat la dreapta cancelarului.

Pentru anturajul miliardarului american, imaginea unui Donald Trump impasibil în fața europenilor reflectă în special fermitatea celui care predică ''America înainte de toate''.

''Încă unul din aceste #G7 în care celelalte țări așteaptă ca Statele Unite să fie bancherul lor etern. Președintele le spune clar că s-a terminat'', a comentat pe Twitter John Bolton, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.

Sentimentul care predomină în Germania, după acest G7 în formă de psihodramă, este acela al sfârșitului unei ere, o fisurare a relației transatlantice, a paradigmei pe care țara s-a reconstruit în mare parte după 1945.

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat că Donald Trump, prin retragerea sprijinului pentru comunicatul final al summitului, a distrus ''foarte rapid o cantitate incredibilă de încredere'' reciprocă.

În mod tradițional foarte atlantistă, Angela Merkel a vorbit duminică seara de ''un pas decisiv'' făcut de președintele SUA. Germania se află în special în colimatorul administrației SUA, atât pentru excedentele sale comerciale, cât și pentru cheltuielile sale militare considerate prea slabe în cadrul NATO. Iar noua situație obligă țara să-și regândească direcția strategică, notează AFP.

Cancelarul german se raliază de acum din ce în ce mai mult viziunii lui Emmanuel Macron privind o Europă puternică și suverană. Merkel a acceptat ideea unei forțe de intervenție comune europene și a făcut apel duminică seara la Europa să își apere mai bine interesele ''riscând altfel să fie zdrobită într-o lume dominată de poluri foarte puternice''. 

Sursa foto: Steffen Seibert/Twitter

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău