Donald Trump: Economia SUA ''este într-o poziție foarte solidă''

  • 06 August 2019 19:23
Donald Trump: Economia SUA ''este într-o poziție foarte solidă''

Președintele american Donald Trump a respins îngrijorările privind un război comercial prelungit cu China, declarând că SUA "sunt într-o poziție foarte solidă", la o zi după ce administrația sa a sporit tensiunile etichetând Beijingul drept manipulator valutar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Sume masive de bani din China și din alte părți ale lumii se varsă în SUA din motive legate de securitate, investiții și ratele dobânzilor. Suntem într-o poziție foarte solidă". De asemenea companiile vin în număr mare în Statele Unite. Un lucru minunat de urmărit", a scris Trump pe Twitter.

Președintele a dat asigurări că va continua să-i sprijine pe fermierii americani, care au beneficiat deja de ajutor de stat de 16 miliarde de dolari, pentru a-și recupera pierderile de pe urma războiului comercial.

Trezoreria SUA a anunțat luni că a stabilit, pentru prima dată din 1994, că statul chinez își manipulează moneda, provocând noi turbulențe pe piețele financiare și bursiere globale.

Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda națională să se deprecieze sub pragul de șapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul extinderii tensiunilor comerciale dintre Washington și Beijing. Deprecierea vine pe fondul declinului piețelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri președintele american Donald Trump a anunțat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacționa la decizia șefului statului american, provocând o undă de șoc pe plan global.

Creșterea economiei SUA în 2018 a fost sub ținta de 3% stabilită de administrația Trump, ceea ce ar putea spori criticile la adresa masivului program de reducere a taxelor promovat de Casa Albă.

Conform datelor revizuite publicate recent de Departamentul american al Comerțului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut, confirmând estimarea publicată în martie.

Președintele Donald Trump susținea că datele anuale privind evoluția PIB-ului reprezintă o dovadă că reducerile de taxe și majorarea cheltuielilor guvernamentale au pus economia pe o cale sustenabilă de creștere solidă.

Dar revizuirea în scădere a datelor și semnele privind încetinirea din trimestrul doi din 2019 nu sprijină argumentele șefului statului.

Economiștii avertizaseră că ținta de 3% este nerealistă, ținând cont de diverși factori, inclusiv productivitatea scăzută, și au apreciat la 2% potențialul de creștere al PIB-ului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău