Donald Trump, constrâns să-și amâne sine die discursul privind „Starea Națiunii”

  • 24 Ianuarie 2019 10:01
Donald Trump, constrâns să-și amâne sine die discursul privind „Starea Națiunii”

Paralizia politică de la Washington l-a constrâns pe Donald Trump să-și amâne sine die discursul prezidențial asupra Stării Uniunii, fără o soluție deocamdată pentru a scoate țara din blocajul bugetar cel mai lung din istoria țării, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

„Îmi voi rosti discursul când shutdown-ul se va termina. Eu nu caut altă incintă pentru discursul despre Starea Uniunii pentru că nu există niciuna care să poată rivaliza cu istoria, tradiția și importanța Camerei Reprezentanților", a scris el pe Twitter miercuri seara.

Potrivit lui, acest "mare" discurs va fi pronunțat "într-un viitor apropiat".

Totuși, conflictul între republicani și democrați care privează de buget o parte din administrațiile federale pare să fie în continuare fără soluție.

Senatul american urmează să voteze joi asupra a două texte concurente pentru a încerca, fiecare în felul său, să scoată țara din impas, fără ca Donald Trump sau opoziția să fie gata să cedeze.

În centrul acestui conflict, care durează de peste o lună, se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul. El cere pentru a-l ridica peste cinci miliarde de dolari. Dar democrații, care se împotrivesc acestui proiect, refuză să aprobe un compromis bugetar în acest sens.

În absența unui acord, bugetele unor administrații sunt blocate din 22 decembrie. Circa 800.000 de angajați federali se află fie într-un șomaj forțat, fie lucrează fără a fi retribuiți dacă funcțiile lor sunt considerate esențiale.

Joi, în jurul orei locale 14:30 (19:30 GMT), senatorii vor supune la vot cele două amendamente concurente.

Propunerea republicană asigură o finanțare a guvernului până în septembrie și integrează partea pentru zid, precum și o concesie acordată sâmbătă de Trump: o amânare de trei ani pentru 1 milion de imigranți amenințați direct de expulzare.

Textul democrat nu conține buget pentru zid. El propune redeschiderea administrațiilor până în 8 februarie și promite să relanseze dezbaterea asupra securității frontierelor după ridicarea "shutdown"-ului.

Pentru a fi aprobate, aceste amendamente trebuie să întrunească cel puțin 60 de voturi în Senat, unde republicanii dețin 53 din cele 100 de locuri. În fapt, pare puțin probabil ca vreunul din cele două grupuri să-și ralieze suficiente voturi din partea disidenților.

Întregul text urmează apoi să treacă în Camera Reprezentanților, controlată de democrați.

Semn că nicio ieșire nu pare să existe în acest moment, liderii democrați ai Camerei inferioare au anunțat miercuri seara că nu se așteaptă la un vot vineri. Dacă se ajunge la un acord în Senat, aleșii Camerei vor primi un preaviz de 24 de ore pentru a veni să voteze.

Discursul asupra Stării Uniunii, în care președinții americani își expun în fiecare an programul și viziunea lor asupra viitorului țării, era programat în acest an pentru 29 ianuarie.

Președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care i-a lansat lui Trump invitația la începutul lunii ianuarie, i-a cerut apoi să-și amâne intervenția, afirmând că ar fi prea dificil să asigure securitatea din cauza blocajului bugetar.

"Cum shutdown-ul continuă, Nancy Pelosi mi-a cerut să pronunț discursul asupra Stării Uniunii. I-am spus că sunt de acord. Ea și-a schimbat apoi avizul din cauza shutdown-ului, sugerând o dată ulterioară. Este prerogativa sa", a estimat președintele pe Twitter.

"Dle președinte, sper că spunând viitorul apropiat înțelegeți prin asta că veți aproba textul susținut de Cameră pentru a pune capăt shutdown-ului, asupra căruia Senatul va vota mâine (joi). Vă rog să acceptați această propunere cu scopul de a putea redeschide administrațiile, de a ne plăti din nou funcționarii federali și apoi de a ne aplana divergențele", a replicat dna Pelosi.

Cele două tabere își pasează reciproc responsabilitatea blocajului bugetar, care îi afectează dur pe funcționari și pe subcontractanți ale căror locuri de muncă depind direct de guvern. Aceștia din urmă, destul de numeroși, nu vor fi plătiți retroactiv, spre deosebire de angajații federali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău