Donald Trump cere producătorilor auto să construiască noi fabrici în Statele Unite

  • 25 Ianuarie 2017 11:37
Donald Trump cere producătorilor auto să construiască noi fabrici în Statele Unite

Președintele Donald Trump s-a întâlnit marți cu șefii celor mai mari producători auto din Statele Unite pentru a-i stimula să creeze mai multe locuri de muncă și să facă mai multe vehicule în țară, în caz contrar urmând să se confrunte cu taxe mai ridicate,

Președintele SUA le-a spus șefilor de la General Motors (Mary Barra), Ford (Mark Fields) și Fiat Chrysler (Sergio Marchionne) că vrea să reducă reglementările pentru a-i stimula să construiască noi fabrici de asamblare în Statele Unite.

"Aducem industria înapoi în SUA, reducem în mod semnificativ taxele și reducem reglementările care nu sunt necesare. Vrem reglementări, dar vrem unele reale, care să însemne ceva. Vom face procedurile mult mai simple pentru companiile auto și pentru toți cei care vor să facă afaceri în SUA", a declarat Donald Trump.

Acesta i-a asigurat pe producătorii auto că va accelera aprobările de mediu.

"Într-un mod cuprinzător, sunt o persoană care luptă împotriva poluării mediului, cred în asta, dar a scăpat de sub control. Vom face o procedură foarte rapidă, prin care vom acorda sau nu permise companiilor auto, dar vom ști asta foarte rapid. Și, în linii mari, vom da aceste permise. Deci, vom avea o atitudine prietenoasă", a spus Trump.

Donald Trump cere producătorilor auto să construiască noi fabrici în Statele Unite

După întâlnire, directorul general al Ford, Mark Fields, a afirmat că este încurajat de politicile economice ale lui Donald Trump, pe care l-a lăudat pentru intenția de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP).

"În mod repetat am declarat că sursa tuturor barierelor comerciale o reprezintă manipularea valutară și TPP nu a reușit să gestioneze asta. Apreciem curajul președintelui de a ieși dintr-un acord comercial greșit", a declarat Fields.

Donald Trump cere producătorilor auto să construiască noi fabrici în Statele Unite

Mary Barra, directorul general al General Motors (GM), s-a referit la oportunitatea imensă de a lucra împreună cu Executivul pentru îmbunătățirea competitivității, crearea de locuri de muncă și siguranță.

Săptămâna trecută, General Motors a anunțat un plan de investiții de un miliard de dolari în Statele Unite și va muta o parte din producția din Mexic.

Cel mai mare producător auto american vrea să facă investiții masive în fabrici în următorii ani, să angajeze sau să păstreze 1.000 de angajați la facilitățile existente din SUA. În 2016, GM anunța investiții de cel puțin 2,9 miliarde de dolari în SUA, pentru producția de motoare și vehicule.

Luna aceasta, Ford Motor a anunțat că va anula planificata investiție de 1,6 miliarde de dolari într-o fabrică din Mexic și va investi 700 de milioane de dolari în uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate încă 700 de persoane. Anunțul vine după ce președintele Donald Trump a amenințat că va impune taxe masive celui mai mare producător din SUA, General Motors, pentru că fabrică unele modele Chevrolet Cruze în Mexic.

Tot săptămâna trecută, cei mai mari producători auto din Coreea de Sud au anunțat majorarea investițiilor lor în SUA în următorii cinci ani și posibilitatea construirii unei noi fabrici.

Hyundai și compania sa afiliată, Kia, au informat că intenționează să investească 3,1 miliarde de dolari în SUA, în următorii cinci ani, față de suma de 2,1 miliarde de dolari cheltuită în perioada 2011 — 2016. Compania din Coreea de Sud ar putea produce modelul Genesis și un SUV în SUA, a afirmat președintele Hyundai Motor, Chung Jin-haeng.

Hyundai ia în considerare extinderea fabricii sale din Montgomery, Alabama, unde produce sedanurile Sonata și Elantra și crossover-ul Santa Fe.

Pentru acest an, GM a programat cheltuieli de capital de aproximativ nouă miliarde de dolari, inclusiv pentru noile modele și modernizarea fabricilor. SUA nu mai este cea mai mare piață auto din lume pentru GM, titlul merge spre China, unde producătorul auto va introduce anul acesta 18 modele noi sau restilizate.

GM a dat recent asigurări că va continua să investească în Mexic. În 2014, compania a anunțat că va investi cinci miliarde de dolari în noile fabrici din această țară și va crea 5.600 de locuri de muncă.

Producătorii auto americani ar trebui să înceapă asamblarea mașinilor în Statele Unite, dacă vor să facă afaceri în țară, a afirmat recent Donald Trump.

"Companiile auto și altele, dacă vor să facă afaceri în țara noastră, trebuie să înceapă să producă din nou aici. Câștigăm!", a declarat Donald Trump, într-un mesaj postat pe Twitter.

Luna aceasta, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunțat o investiție în SUA de un miliard de dolari în brandul Jeep și crearea unui număr de 2.000 de locuri de muncă. Producătorul italo-american va folosi banii pentru extinderea fabricilor sale din statele Michigan și Ohio și va muta producția modelului Ram din Mexic în SUA.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent și pe piața din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,31
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,13 m/s
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Wed
8
Thu
9

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 -0.0000
USD 17.4523 -0.0000
RON 4.1064 -0.0000
UAH 0.6640 -0.0000
RUB 0.2454 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău