Donald Trump anunță când și unde va fi semnat acordul comercial cu China

  • 01 Ianuarie 2020 14:22
Donald Trump anunță când și unde va fi semnat acordul comercial cu China

Presedintele american Donald Trump a declarat marți că prima faza a acordului comercial cu China va fi semnată pe 15 ianuarie la Casa Alba, chiar dacă detaliile acordului nu sunt în totalitate clare, transmite Reuters, citat de ziare.com.

Potrivit sursei citate, Trump a scris într-un tweet ca va semna acordul alături de "reprezentanți de rang înalt din China" și că ulterior va călători la Beijing pentru a începe discuțiile privind faza următoare.

Președintele american a declarat săptămâna trecută că el si presedintele chinez Xi Jinping vor fi gazdele ceremoniei de semnare a fazei întâi a acordului comercial.

Acordul, convenit la începutul acestei luni, va reduce tarifele și va mări achizițiile chineze de produse agricole, energie și produse manufacturate americane, corectând și unele probleme legate de proprietatea intelectuală.

Cu toate acestea, nu a fost facută publică o versiune a textului, iar oficialii chinezi trebuie să facă unele angajamente publice, cum ar fi creșterea importurilor de bunuri americane la 200 de miliarde de dolari, care ar dubla exporturile americane în China.

Statele Unite au lansat războiul comercial împotriva Chinei acum un an și jumătate, sub acuzația de practici comerciale incorecte, cum ar fi furtul de proprietate intelectuală și subvenții care avantajează incorect companiile chineze de stat.

Reprezentantul pentru Comert al Statelor Unite a spus ca prima faza a acordului comercial include protectii legale mai puternice din partea Chinei pentru brevete, marci, copyright, inclusiv imbunatatirea procedurilor penale pentru combaterea delictelor online, piraterie si bunuri contrafacute.

Probleme precum subventiile din industrie vor fi discutate in cadrul unui acord ulterior, potrivit autoritatilor americane.

Escaladarea tarifelor reciproce, care a inceput in iulie 2018, a agitat pietele si a incetinit cresterea economiei mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău