Donald Trump anunță că vrea să stopeze comerțul preferențial cu două state aliate

  • 05 Martie 10:12
Donald Trump anunță că vrea să stopeze comerțul preferențial cu două state aliate

Administraţia de la Washington plănuieşte să încheie statutul comercial preferenţial oferit Indiei şi Turciei, care presupune că mai multe produse din cele două ţări ajung în Statele Unite fără plata taxelor vamale, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Conform declaraţiilor preşedintelui american Donald Trump, India nu a reuşit să asigure Statele Unite că va avea acces rezonabil la piaţa sa. În ceea ce priveşte Turcia, preşedintele american a transmis că nu mai îndeplineşte criteriile pentru a face parte din acest acord.

Donald Trump a pledat în mai multe rânduri pentru reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite şi a transmis că va combate practicile comerciale incorecte.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Donald Trump a transmis că India „nu a oferit garanţii Statelor Unite că va oferi acces echitabil şi rezonabil la pieţele sale”. În consecinţă, preşedintele a cerut Biroului pentru Politici Comerciale al Statelor Unite (USTR) să şteargă India de pe lista ţărilor care primesc tratament preferenţial.

Sistemul Generalizat Preferenţial (GSP) implică faptul că „anumite produse pot ajunge în Statele Unite fără taxe vamale, dacă ţara în curs de dezvoltare beneficiară îndeplineşte o serie de criterii stabilite de Congres”.

Printre criteriile stabilite se numără protejarea proprietăţii intelectuale şi oferirea de acces rezonabil la pieţele ţării respective.

Decizia preşedintelui Donald Trump vizează şi Turcia, care nu se mai încadrează în prevederile GSP deoarece „s-a dezvoltat economic suficient”.

Schimbările ar putea intra în efect după cel puţin 60 de zile de la notificarea Congresului şi a Guvernelor Indiei şi Turciei.

Sursa: Mediafax

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri
Meteo Chişinău
-1,83 °C
cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău