Donald Trump anunță că vrea să stopeze comerțul preferențial cu două state aliate

  • 05 Martie 2019 10:12
Donald Trump anunță că vrea să stopeze comerțul preferențial cu două state aliate

Administrația de la Washington plănuiește să încheie statutul comercial preferențial oferit Indiei și Turciei, care presupune că mai multe produse din cele două țări ajung în Statele Unite fără plata taxelor vamale, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Conform declarațiilor președintelui american Donald Trump, India nu a reușit să asigure Statele Unite că va avea acces rezonabil la piața sa. În ceea ce privește Turcia, președintele american a transmis că nu mai îndeplinește criteriile pentru a face parte din acest acord.

Donald Trump a pledat în mai multe rânduri pentru reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite și a transmis că va combate practicile comerciale incorecte.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Donald Trump a transmis că India „nu a oferit garanții Statelor Unite că va oferi acces echitabil și rezonabil la piețele sale”. În consecință, președintele a cerut Biroului pentru Politici Comerciale al Statelor Unite (USTR) să șteargă India de pe lista țărilor care primesc tratament preferențial.

Sistemul Generalizat Preferențial (GSP) implică faptul că „anumite produse pot ajunge în Statele Unite fără taxe vamale, dacă țara în curs de dezvoltare beneficiară îndeplinește o serie de criterii stabilite de Congres”.

Printre criteriile stabilite se numără protejarea proprietății intelectuale și oferirea de acces rezonabil la piețele țării respective.

Decizia președintelui Donald Trump vizează și Turcia, care nu se mai încadrează în prevederile GSP deoarece „s-a dezvoltat economic suficient”.

Schimbările ar putea intra în efect după cel puțin 60 de zile de la notificarea Congresului și a Guvernelor Indiei și Turciei.

Sursa: Mediafax

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău