Donald Trump afirmă că "nu-și va schimba opinia" privind acuzațiile sale de fraudă electorală

  • 30 Noiembrie 2020 08:15
Donald Trump afirmă că

Președintele în exercițiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-și va schimba opinia" privind acuzațiile sale fără probă de fraudă electorală, în cursul primului său interviu televizat după scrutinul prezidențial câștigat de democratul Joe Biden, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu este ca și cum cineva mă poate face să-mi schimb opinia. Nu-mi voi schimba opinia în șase luni", a declarat președintele american pentru Fox News.

"Aceste alegeri au fost trucate", a afirmat el fără să aducă vreo dovadă."Noi le-am câștigat detașat."

La prima sa apariție la televiziune după scrutinul din 3 noiembrie, Trump și-a repetat timp de 45 de minute acuzațiile sale de fraude electorale masive care l-ar fi costat pe el realegerea.

În pofida acuzațiilor repetate ale miliardarului american, avocații săi au suferit vreo 20 de eșecuri judiciare în toată țara, ultima în Pennsylvania, unde Curtea Supremă a Statului a respins sâmbătă o nouă plângere a echipei sale de campanie, reducând astfel aproape la zero posibilitatea unei modificări a rezultatelor.

Plângerea depusă de republicani solicita fie invalidarea voturilor trimise prin poștă, fie anularea întregului vot pentru a lăsa legislatorilor statului alegerea de a decide învingătorul.

Aceasta nu pare să-l tulbure pe Trump. "Noi încercăm să prezentăm probe, dar judecătorii nu ne permit să o facem", a spus el. "Încercăm. Avem tone de probe."

Ignorând independența justiției, președintele american s-a plâns că nu primește sprijinul Ministerului Justiției și al FBI.

Ei sunt "dați dispăruți", și-a exprimat el regretul, întrebându-se despre utilitatea Curții Supreme dacă ea nu intervine în favoarea sa. "Trebuie ca Curtea Supremă să examineze cazul nostru. Trebuie ca ceva să-i parvină. Dacă nu, la ce e bună Curtea Supremă?", a întrebat retoric Donald Trump.

Rezultatul scrutinului din 3 noiembrie nu a fost totuși strâns. Democtatul Joe Biden l-a câștigat clar cu 306 mari electori față de 232 pentru Trump. Sunt suficienți 270 de electori pentru a câștiga alegerile prezidențiale americane.

În mod tradițional, candidatul învins își recunoaște înfrângerea aproape imediat, ceea ce Trump nu a acceptat să facă, un refuz fără precedent în istoria politică americană, notează AFP.

Chiar dacă Trump nu-și recunoaște deloc înfrângerea, este aproape sigur că Colegiul electoral va confirma victoria lui Biden în 14 decembrie și că noul președinte democrat își va prelua atribuțiile în 20 ianuarie 2021.

Totuși președintele în exercițiu a refuzat să stabilească un termen pentru acțiunile sale în justiție pentru a inversa rezultatul alegerilor. "Nu voi da o dată", a spus el. Se vede încă o posibilitate de a câștiga? "Eu sper", a afirmat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău