Donald Trump | Acordul încheiat de Germania cu Rusia privind North Stream 2 este „ridicol" și „nepotrivit"

  • 19 Septembrie 2018 11:49
Donald Trump | Acordul încheiat de Germania cu Rusia privind North Stream 2 este „ridicol

Acordul pe care Germania l-a încheiat cu Rusia pentru construcția gazoductului North Stream 2 este "ridicol" și "nepotrivit", a declarat marți președintele american Donald Trump, într-un nou atac asupra unui acord care a trezit suspiciuni în Europa și în afara ei, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

„Germania plătește miliarde și miliarde de dolari Rusiei, ceea ce, sincer vorbind, nu credem că este potrivit. Nu am crezut niciodată că este potrivit. Cred că este ridicol", a declarat Trump înaintea unei conferințe de presă susținute alături de președintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită în SUA. "Cred că acesta este un lucru foarte rău pentru poporul Germaniei. Spun aceasta în mod clar și răspicat", a subliniat președintele american.

Proiectul de gazoduct North Stream 2 este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, trecând prin Marea Baltică pentru a evita rutele din Europa de Est. Gazoductul ar urma să fie gata în 2019.

În prezent, cea mai mare parte a gazului rusesc ajunge în Germania prin conducte ce traversează țări precum Polonia și Ucraina. Dacă vor apărea rute alternative care să ocolească aceste țări, ele vor pierde din sumele plătite pentru tranzit.

Mai rău, atenționează aceste țări, dacă Rusia va dori să le amenințe, ea ar putea să taie aprovizionarea lor cu gaz, folosind North Stream 2 pentru a livra gaz în Germania, ceea ce va zădărnici orice protest paneuropean împotriva Rusiei, pentru că livrările de gaz vor fi folosite în scopuri politice.

Trump a pus de asemenea la îndoială acest acord, întrebând în ce mod țări precum Germania pot în același timp să fie îngrijorate de influența Rusiei în regiune și să demareze o afacere de anvergură cu acest stat.

Donald Trump a provocat mare agitație în timpul summitului NATO din iulie, acuzând Germania că se află "total sub controlul" Rusiei și apoi întrebând de ce li se solicită SUA să finanțeze apărarea împotriva Rusiei prin intermediul NATO dacă țări precum Germania plătesc bani Rusiei.

"Cred că este foarte trist atunci când Germania încheie un acord de proporții pentru gaz și petrol cu Rusia, atunci când se presupune că trebuie să iei măsuri de apărare împotriva Rusiei, iar Germania vine și plătește miliarde și miliarde de dolari pe an Rusiei", i-a spus Trump cu acea ocazie secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Marți, și președintele Duda a formulat critici la adresa acordului. "Aceasta este o amenințare cu dominația energetică a Rusiei", a spus el. "Această amenințare cu dominația absolută a Rusiei în Europa, în ceea ce privește livrările de gaz, este evidentă", a constatat liderul polonez.

Până acum, Germania a încercat să se țină departe de aceste discuții, chiar dacă a subliniat că, în pofida acuzațiilor lui Trump, Berlinul importă doar 23% din gazul de care țara are nevoie din Rusia, nu 70%, după cum a susținut liderul american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău