Donald Trump a refuzat angajamentul unui transfer pașnic de putere. Critici din partea republicanilor: „Fără asta, este Belarus”

  • 24 Septembrie 2020 09:24
Donald Trump a refuzat angajamentul unui transfer pașnic de putere. Critici din partea republicanilor: „Fără asta, este Belarus”

Președintele american, Donald Trump, a refuzat miercuri să se angajeze la transferul pașnic al puterii în cazul înfrângerii la alegerile de la 3 noiembrie, atrăgându-și reacțiile indignate din partea adversarului său democrat, Joe Biden, dar și din propria tabără, scrie DIGI24.ro.

„Va trebui să vedem ce se întâmplă”, a declarat Donald Trump în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Potrivit sursei citate, președintele american fusese întrebat de un jurnalist dacă își ia angajamentul să asigure un transfer fără violență al puterii indiferent de rezultatul alegerilor în care se confruntă cu democratul Joe Biden.

În prezent depășit în sondaje, președintele republican se plânge regulat de condițiile organizării scrutinului și afirmă că votul prin corespondență este o sursă de potențiale fraude. Această aserțiune nu este demonstrată, iar votul prin corespondență ar urma să fie mult mai utilizat în acest an din cauza pandemiei de COVID-19.

Donald Trump a părut să îndemne miercuri la anularea buletinelor trimise prin poștă. „Să scăpăm de aceste buletine și va fi foarte pașnic, nu va fi un transfer cu adevărat, va fi o continuare”, a spus el.

Trump, criticat și de republicani: Fără asta, este Belarus

Joe Biden a reacționat imediat la afirmațiile omului de afaceri republican care avansează frecvent ideea că nu va recunoaște rezultatul alegerilor. Donald Trump a formulat aceeași amenințare cu prilejul scrutinului din 2016 pe care l-a câștigat în fața lui Hillary Clinton.

„În ce țară trăim? Abia îmi vine să glumesc. Vreau să spun, în ce țară ne aflăm? El spune lucrurile cele mai iraționale, nu știu ce să zic”, a declarat candidatul democrat.

Senatorul republican Mitt Romney, care i se opune de multe ori președintelui, a reacționat cu indignare la rândul său.

„Transferul pașnic al puterii este fundamental pentru democrația noastră: fără asta, este Belarus. Orice sugestie a unui președinte că s-ar putea sustrage de la această garanție constituțională este în același timp de neimaginat și inacceptabilă”, a scris el pe Twitter.

Declarațiile ambigue ale președintelui Donald Trump se înscriu într-un context tensionat în Statele Unite.

Decesul judecătoarei de la Curtea Supremă Ruth Bader Ginsburg îi oferă președintelui posibilitatea de a numi un nou judecătorul în cadrul acestei instituții fundamentale din democrația americană, pentru că tranșează marile probleme ale societății, ca dreptul la avort sau portul de armă.

Înalta Curte, care arbitrează, de asemenea, litigiile privind alegerile prezidențiale, ar urma să fie ancorată durabil în tabără conservatoare cu trei numiri făcute de Donald Trump.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău