Donald Trump a propus grațierea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Care este principala CONDIȚIE
-
19 Februarie 2020 21:30
Președintele SUA, Donald Trump, a propus grațierea activistului Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, dacă ar fi declarat că Rusia nu a fost implicată în atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat din Statele Unite în anul 2016, a spus un avocat într-o instanță britanică.
Afirmația a fost făcută de unul dintre avocații lui Julian Assange la Tribunalul din Westminster (centrul Londrei), unde sunt contestate procedurile de extrădare în Statele Unite.
Avocatul Edward Fitzgerald a făcut referire la vizita unui fost membru republican al Congresului SUA, Dana Rohrabacher, care l-a vizitat pe Julian Assange în august 2017, când activistul era în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra.
„Rohrabacher l-a vizitat pe Assange și i-a transmis, la ordinul președintelui, că îi oferă grațiere sau alt mod de a scăpa, dacă Assange afirmă că Rusia nu a avut nicio legătură cu atacurile cibernetice care au vizat Comitetul Național al Partidului Democrat”, a declarat Edward Fitzgerald în instanță, citind un document elaborat de Jennifer Robinson, un alt avocat al lui Julian Assange, potrivit Mediafax.
O serie de e-mailuri ale candidatului la președinție Hillary Clinton au fost sustrase prin atacuri cibernetice și difuzate de WikiLeaks și de presă în anul 2016.
Judecătorul districtual Vanessa Baraitser, de la Tribunalul Westminster, a declarat că dovada este admisibilă.
Statele Unite cer extrădarea lui Julian Assange din Marea Britanie în baza a 18 articole de acuzare, inclusiv de conspirație în vederea comiterii de atacuri cibernetice. Julian Assange riscă 175 de ani de închisoare în SUA. Procurorii americani susțin că activistul a colaborat cu fostul analist militar american Chelsea Manning pentru a sustrage și a dezvălui sute de mii de documente clasificate.