Donald Trump a fost pus sub acuzare în al patrulea dosar. Justiția din statul Georgia a validat zece acuzații împotriva lui

  • 15 August 2023 09:36
Donald Trump a fost pus sub acuzare în al patrulea dosar. Justiția din statul Georgia a validat zece acuzații împotriva lui

Un mare juriu din Georgia a decis ca Donald Trump să fie inculpat. Fostul președinte este acuzat că a intervenit și ar fi încercat să schimbe rezultatul alegerilor din 2020, din acest stat. Intenția era să-și asigure victoria în Georgia, în încercarea de a rămâne la Casa Albă. Este cel de al patrulea dosar penal în care Donald Trump este acuzat, anul acesta, scrie Digi24.ro.

Primul a fost dosarul Stormy - în care este acuzat că a plătit o vedetă de filme pentru adulți ca să nu vorbească despre relația lor. A urmat dosarul documentelor secrete luate acasă și cel al încercării de a schimba rezultatul general al alegerilor prezidențiale. În toate cazurile, miliardarul susține că este vorba despre o strategie politică, menită să-l împiedice să obțină un nou mandat de președinte.

În ciuda anchetelor penale și acuzațiilor, Donald Trump este favoritul alegătorilor republicani, cu mult înaintea contracandidaților săi în sondaje.

După o zi de depoziții ale martorilor chemați de acuzare, marele juriu din comitatul Fulton, care include Atlanta, capitala acestui stat din sud-estul Statelor Unite, a aprobat cele zece acuzații care i-au fost prezentate, dar nu se cunosc deocamdată identitatea și numărul celor urmăriți penal. Dacă Donald Trump, care face campanie pentru primarele din Partidul Republican în vederea desemnării candidaturii sale la scrutinul prezidențial din 2024, se numără printre aceste persoane, așa cum anticipează atât experții în drept, cât și persoana în cauză, acesta ar fi a patra inculpare penală în mai puțin de șase luni.

Juriștii susțin că procuroarea districtuală a comitatului Fulton, Fani Willis, intenționează să folosească o lege în vigoare în statul Georgia privind delincvența în bandă organizată, folosită în special împotriva bandelor, ce prevede pedepse cu închisoarea de la cinci la 20 de ani, scrie Agerpres.

Marele juriu, un complet de cetățeni învestiți cu competențe de anchetă și responsabil cu validarea unui eventual rechizitoriu, a fost format de procuroarea care investighează acest caz din 2021 pentru a stabili dacă există suficiente elemente pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump, în special pentru acte de fraudă și ingerință electorală.

Fără să mai aștepte, Donald Trump l-a atacat luni pe platforma sa Truth Social pe fostul viceguvernator republican al Georgiei, care a depus mărturie la finalul zilei, sfătuindu-l că "ar face bine să nu depună mărturie în fața marelui juriu al lui Fulton. El a atacat-o, de asemenea, din nou pe procuroarea Fani Willis.

Ancheta a fost declanșată de o convorbire telefonică din ianuarie 2021 al lui Donald Trump - a cărei înregistrare a fost făcută publică - în care acesta îi cerea unui înalt oficial local, Brad Raffensperger, să „găsească” cele aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său care îi lipseau pentru a-i câștiga pe cei 16 mari electori ai acestui stat.

Acuzațiile ar urma să dezvăluie „o serie de acte ilegale pentru a modifica rezultatul alegerilor din Georgia: piraterie informatică, declarații false, hărțuire etc”, a enumerat pe rețelele de socializare Anthony Kreis, profesor de drept al universității din Georgia.

În cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024, dacă va fi condamnat, Donald Trump nu va putea să se grațieze sau să obțină renunțarea la urmărirea penală de către biroul procurorului deoarece acesta este un caz la nivel statului Georgia asupra căruia statul federal nu are autoritate. Această procedură se referă la o parte din faptele vizate de inculparea din 1 august a lui Donald Trump într-o instanță federală la Washington pentru presupuse manevre ilegale în timpul alegerilor din 2020 în șapte state cruciale, inclusiv Georgia.

Data procesului nu a fost încă stabilită. Fostul președinte, care își zdrobește adversarii în sondajele pentru alegerile primare, urmează să fie judecat în lunile martie și mai 2024.

El va trebui să răspundă pentru cumpărarea tăcerii unei actrițe porno în fața justiției din statul New York, precum și pentru presupusa neglijență în gestionarea documentelor confidențiale în fața justiției federale din statul Florida.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău