Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice

  • 31 Mai 2017 18:09
Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice

Președintele american Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind combatarea schimbărilor climatice, potrivit site-ului de știri politice Axios, care citează două surse neidentificate având cunoștință directă despre această decizie, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Axios scrie că la modalitatea concretă de retragere lucrează o echipă mică din care face parte și șeful Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Scott Pruitt. Membrii echipei vor hotărî dacă SUA vor iniția o retragere completă și oficială din Acord — un proces care ar putea dura 3 ani — sau vor ieși din tratatul subsecvent al ONU referitor la schimbările climatice, un demers mai rapid, dar mai categoric.

La recentul summit G7 din Sicilia, Trump a refuzat să-și afirme susținerea față de Acordul de la Paris, arătând în schimb că are nevoie de timp pentru a lua o decizie. El a transmis ulterior pe Twitter că își va anunța decizia în cursul acestei săptămâni. 

Acordul, asupra căruia au ajuns aproape 200 de țări, la Paris, în 2015, intenționează să limiteze încălzirea globală, pe de o parte prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili. În baza pactului, SUA trebuiau să reducă emisiile cu 26% – 28% până în 2025, față de nivelul din 2005.

Potrivit experților, la ritmul actual al încălzirii globale, ghețarii se vor topi, iar în jurul anul 2100, nivelul mării va crește cu un metru, iar unele insule sau regiuni de coastă vor dispărea. 10 la sută din populația planetei va trebui să se mute. Oamenii de știință spun că mortalitatea ar putea crește într-un ritm îngrijorător din cauza temperaturilor tot mai mari. Și nu în ultimul rând, ecosistemul s-ar prăbuși și o treime din viața de pe Pământ ar dispărea.

În perioada campaniei sale electorale, Donald Trump a subliniat că schimbarea climei reprezintă o farsă orchestrată de China pentru a monopoliza mediul economic global și a promis că va anula Acordul de la Paris în momentul în care va ocupa funcția de președinte.

Detalii despre Acordul de la Paris sunt disponibile aici

Sursa: Calea Europeana

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău