Donald Trump a anunțat când va prezenta planul său privind pacea în Orientul Mijlociu: „Este un plan care poate funcționa”
-
24 Ianuarie 2020 19:30
Președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat vineri că va prezenta un plan de pace pentru Orientul Mijlociu înainte ca premierul Israelului, Benjamin Netanyahu să viziteze Casa Albă, săptămâna viitoare, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.ro.
Trump a declarat că poporul palestinian ar putea reacționa negativ față de planul său la început, dar că, de fapt, „este foarte pozitiv pentru ei”.
„E un plan foarte bun”, a spus Trump, care urmează să se întâlnească marți cu Netanyahu la Casa Albă. „Este un plan care poate funcționa”, a adăugat el.
Planul propus de Trump pentru Orientul Mijlociu este un document de zeci de pagini care pune în discuție problemele politice dintre Israel și palestinieni, precum statutul Ierusalimului.
Acesta ar urma să fie discutat cu Netanyahu, iar Trump l-a invitat la discuții și pe Benny Gantz, rivalul lui Netanyahu din alegeri.
Oficialii americani nu au făcut vreo mențiune privind invitarea vreunui lider palestinian la discuții. „Avertizăm Israelul și Administrația americană să nu depășească nicio linie roșie”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Trump a declarat că a discutat cu reprezentanți ai Autorității Palestiniene și că va mai discuta „în scurt timp” cu aceștia.
Netanyahu a anunțat că a acceptat invitația președintelui american și că va pleca duminică spre Washington. Un purtător de cuvânt al lui Gantz nu a oferit un răspuns atunci când a fost întrebat dacă acesta a acceptat invitația.
Prezentarea planului lui Donald Trump pentru încheierea conflictului dintre israelieni și palestinieni a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani.
O sursă apropiată de echipa care lucrează la acest plan a declarat pentru Reuters că Trump a decis să îi invite atât pe Netanyahu cât și pe Gantz pentru a nu fi acuzat că favorizează vreunul dintre candidați.
Negocierile de pace dintre cele două părți au eșuat în 2014, când palestinienii au renunțat la discuții, acuzându-l pe Trump că este de partea Israelului.
Administrația Trump a renunțat la susținerea „soluției cu două state”, politica pe care comunitatea internațională o susține de zeci de ani și care implică un stat palestinian și unul israelian care să coexiste.
De asemenea, Administrația actualului președinte a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și a decis mutarea Ambasadei Statelor Unite în acest oraș. Recent, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat că Statele Unite nu mai consideră coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind „incompatibile cu legislația internațională”.
În luna septembrie, Netanyahu a anunțat, în timpul campaniei electorale, că intenționează să anexeze Valea Iordanului, o porțiune importantă din Cisiordania.
Israelul a ocupat Cisiordania în urma războiului din 1967, iar palestinienii, care au semnat un acord de pace provizoriu cu Israelul în anii '90 doresc ca acest teritoriu să facă parte din viitorul stat palestinian.
Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania, a refuzat în mod oficial să aibă negocieri politice cu Administrația Donald Trump. Oficialii de la Ramallah se tem că planul lui Trump ar pune capăt speranțelor palestinienilor pentru un stat independent care să cuprindă Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.
Sursa:Mediafax.ro