Domnica Manole solicită conducerii statului, partidelor politice și altor autorități publice să renunțe la comunicarea directă cu judecătorii CC

  • 24 Aprilie 2020 15:03
Domnica Manole solicită conducerii statului, partidelor politice și altor autorități publice să renunțe la comunicarea directă cu judecătorii CC

Schimbarea conducerii Curții Constituționale a avut loc ca urmare a discuțiilor dintre fostul președinte al instituției, Vladimir Țurcan, cu președintele Igor Dodon. Noua președintă a Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat astăzi în cadrul unui briefing că judecătorii Curții nu vor tolera asemenea intervenții în activitatea lor.

De asemenea, Domnica Manole le-a solicitat persoanelor din conducerea statului, partidelor politice și altor autorități publice să renunțe la comunicarea directă cu judecătorii Curții Constituționale și la practica de a le recomanda soluții pe cauzele examinate.

„Curtea Constituțională aparține întregului popor și soluțiile date de judecătorii actuali își vor avea fundamentul doar în Constituția Republicii Moldova”.

Totodată, ea a anunțat că CC examinează posibilitatea unor reforme ale jurisdicției constituționale, în conformitate cu practicile altor state, printre care ar fi dreptul la recursul individual sau dreptul Curții de a accepta doar recursurile care ridică probleme majore de constituționalitate.

Amintim, că ieri judecătorii CC l-au demis pe fostul președinte, Vladimir Țurcan, după ce Igor Dodon declarase că l-a contactat pe acesta și au discutat despre o hotărârea instituției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău