Domnica Manole califică drept ilegală decizia CNI de a iniția un control în privința sa

  • 06 Iulie 2016 17:06
Domnica Manole califică drept ilegală decizia CNI de a iniția un control în privința sa

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, califică acțiunile Procuraturii Anticorupție și ale Comisiei Naționale de Integritate vădit ilegale.

Într-o declarație remisă presei magistrata aduce la cunoștință că CNI a dispus miercuri, 6 iulie, inițierea procedurii de control în privința sa privind eventuala încălcare a regimului juridic de declarare a veniturilor și proprietățiii pentru anul 2015, transmite IPN.

Drept temei al inițierii procedurii de control a servit sesizarea Procuraturii Anticorupție. Necesitatea efectuării controlului este motivată de cauza penală pornită de către procurorul general interimar, Eduard Harunjen, pe numele magistratei pentru pronunțarea cu rea-voință a unei hotărâri judecătorești.

„Consider acțiunile Procuraturii Anticorupție și ale CNI vădit ilegale și contrare bunului simț. În primul rând, este de menționat faptul că, pentru perioada 2014-2015, am fost deja supusă controlului de către CNI și nu au fost constatate divergențe sau încălcări cu privire la declarația de venituri și proprietăți”, susține Domnica Manole.

Judecătoarea afirmă că demersul în cauză al Procuraturii Anticorupție nu are nicio tangență cu obiectul cauzei penale intentate împotriva sa și la care se face referire, nefiind vorba de acțiuni de corupție sau conflict de interese, ci de pronunțarea hotărârii judecătorești cu privire la obligarea CEC-ului de a iniția un referendum.

Magistrata accentuează că inițierea controlului dat are loc înainte de a fi examinată de către CSJ contestarea Hotărârii CSM privind admiterea sesizării Procuraturii Generale de a porni urmărirea penală împotriva sa. În opinia judecătoarei, acest lucru  denotă că se conturează un scenariu bine pus la punct de a utiliza orice mijloc pentru a o intimida. Potrivit ei, acest fapt îi stârnește îngrijorare și neîncredere în sistemul de drept național.

Conform agendei de lucru, Comisia Națională de Integritate urmează să examineze în ședința din 7 iulie, începând cu ora 10.00, cazul privind eventualele încălcări comise de către Domnica Manole.

În luna aprilie a anului curent, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de magistrată și a sesizării președintelui CEC, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău