Domeniul infrastructurii naționale de date spațiale va fi eficientizat

  • 19 Ianuarie 2022 18:33
Domeniul infrastructurii naționale de date spațiale va fi eficientizat

Politicile în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale (INDS) vor fi eficientizate. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de modificare a Legii cu privire la infrastructura națională de date spațiale și a Legii cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică.

Modificările au fost operate în urma recomandărilor experților Proiectului UE Twinning ,,Îmbunătățirea serviciilor de date spațiale în Republica Moldova conform standardelor UE”, implementat în perioada 2020-2022. În cadrul proiectului, s-a efectuat analiza situației în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale și a actelor normative elaborate până în prezent de către Agenția Relații Funciare și Cadastru privind implementarea INDS.  

Modificările și completările propuse vor asigura o interpretare clară a obligațiilor și atribuțiilor actuale ale entităților publice și terțelor părți, care au drept juridic asupra surselor de date spațiale. De asemenea, modificările au ca scop de a ține evidența lucrărilor topo-geodezice care se execută pe teritoriul Moldovei pentru a le stoca într-un singur punct de acces cu perspectiva acoperirii integrale cu aceste date a teritoriului țării. Lucrările vor fi înregistrate gratuit, cheltuielile de creare și de ținere a acestui registru se vor acoperi din contul alocațiilor bugetare sau alte surse legale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău