Domeniul construcțiilor își revine după recesiunea din 2016

  • 24 Mai 2017 14:08
0%
00:00:00
00:00:00

Domeniul construcțiilor în Republica Moldova își revine lent după recesiunea de anul trecut, dar unii experți prognozează falimentarea mai multor companii specializate din cauza cererii reduse și a neadaptării la rigorile pieței. 

În primele trei luni ale acestui an lucrările în domeniul construcțiilor s-au majorat cu doar 1,7% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o revenire slabă după scăderea de aproape 10 la sută din 2016, după cum menționează experții.

Și piața imobiliară este în stagnare. Numărul tranzacțiilor imobiliare a înregistrat o creștere nesemnificativă de 1%, potrivit Întreprinderii de Stat „Cadastru”. Dar, în același timp,  numărul ipotecilor a scăzut cu 14%, în condițiile în care în general, se înregistrează o micșorare a numărului de credite bancare.

Situația în domeniul construcțiilor este extrem de gravă, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță. Circa 40% din creditele bancare acordate companiilor din acest domeniu au devenit neperformante. Motivele sunt mai multe – volumul transferurilor bănești de peste hotare a scăzut semnificativ în ultimii doi ani, reducându-se astfel și achizițiile de locuințe. La fel au scăzut și investițiile companiilor private în imobile, precum și cele ale sectorului public. În aceste condiții, mai multe companii de construcții ar putea falimenta, a declarat Veacesalv Ioniță.

Numărul de locuințe date în exploatare anul trecut a scăzut cu peste 18%, iar volumul lucrărilor în construcții a scăzut cu aproape 10 la sută, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Potrivit unei analize realizate la începutul acestui an de o companie imobiliară, prețul mediu la apartamentele din Chișinău a scăzut cu aproximativ 8% în ultimii doi ani, ajungând la 528 de euro pentru un metru pătrat la sfârșitul lui 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău