Domeniul construcțiilor a înregistrat o REDUCERE substanțială în anul 2016

  • 09 Martie 2017 13:32
0%
00:00:00
00:00:00

Domeniul construcțiilor a înregistrat o reducere substanțială în anul 2016, iar experții în domeniu și analiștii economici susțin că regresul va continua din cauza mai multor factori, iar prețurile ar urma să scadă.

Numărul de locuințe date în exploatare anul trecut a scăzut cu peste 18%, iar volumul lucrărilor în construcții a scăzut cu aproape 10 la sută, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Această situație este cauzată de puterea redusă de cumpărare a populației, numărul tot mai mare de cetățeni care pleacă peste hotare și numărul mare de locuințe scoase în vânzare, a comentat pentru Radio Chișinău președintele Federației Patronatului din Construcții, Pavel Caba.

”Oamenii nu au bani, piața este suprasaturată, multă lume a plecat, au fost investiții anii precedenți și acum au apărut și pe piața secundară mulți. Ar trebui să fie investiții nu doar în spațiu locativ, dar în sfera de producere pentru că dacă acolo nu deschidem locuri de muncă apartamentele și mai tare o să se golească”.

Pe lângă motivele invocate de Pavel Caba, analistul economic Roman Chircă a remarcat și incapacitatea domeniului construcțiilor de a se adapta la noua situație de pe piață. Potrivit acestuia, criza cu care se confruntă domeniul va continua, iar prețurile se vor reduce.

Potrivit unei analize realizate la începutul acestui an de o companie imobiliară, prețul mediu la apartamentele din Chișinău a scăzut cu aproximativ 8% în ultimii doi ani, ajungând la 528 de euro pentru un metru pătrat la sfârșitul lui 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău