Dolarul întărit: 10 motive pentru care acest lucru contează

  • 31 Iulie 2022 13:38
Dolarul întărit: 10 motive pentru care acest lucru contează

Dolarul își are pusă bine amprenta în toate unghiurile economiei globale: este moneda spre care se întorc investitorii în vremuri tulburi și în care materiile vitale sunt cumpărate și vândute. Dolarul este acum la cea mai mare valoare a sa din ultimii 20 de ani în comparație cu restul monedelor, iar aceasta se datorează în mare parte așteptărilor potrivit cărora Rezerva Federală a SUA va crește dobânda mai repede decât majoritatea.

Iată 10 motive pentru care ar trebui să fim atenți la evoluția dolarului, potrivit forbes.ro, care citează Reuters:

Călătoriile în afara SUA – Dacă ești turist american și călătorești în afara continentului, un dolar puternic este foarte avantajos. Hotelurile, mâncare și gențile de lux sunt mai ieftine prin comparație, fie că le cumperi la Londra, pe riviera franceză sau în Cancun. Situația contrară se aplică pentru turiștii care călătoresc în Statele Unite: doar dacă nu au făcut rezervările la hotel cu mult timp în urmă, totul va costa mai mult.

Paritatea – Poate fi doar o mică consolare, dar pentru americanii care călătoresc în cele 19 țări care folosesc euro nu mai este nevoie de calcule matematice pentru convertirea dolarului în euro – acum poate fi considerat aproape 1-la-1.

Mărcile americane – Pentru cumpărătorii mărcilor americane aflați în întreaga lume un dolar puternic înseamnă că vor plăti un preț mai mare, doar dacă nu cumva unii distribuitori internaționali acoperă această diferență din marjele lor, ca politică de păstrare a loialității clienților și de încercare de păstrare a volumelor de vânzări. Politici de acoperirea creșterii de preț în favoarea clienților sunt des practicate de giganți mari producători de bunuri de larg consum, cum este și Procter & Gamble, care deține mărci precum Pampers sau Ariel.

Probleme pentru țările emergente – Pentru țări precum Argentina, de exemplu, creșterea dolarului în comparație cu peso a dus la dublarea prețurilor locale în doar un an și aceasta a determinat o cădere în spirală a economiei. Guvernele și afacerile multor economii emergente se finanțează prin emiterea de obligațiuni în dolari americani. Suma pe care acestea o datorează acum a crescut enorm în valoare, dacă este să fie măsurată în moneda locală a fiecărei țări emergente. 

Materiile prime – Țări ca Turcia sau Egipt care importă majoritatea materiilor prime au primit lovitură dublă. Majoritatea produselor de bază, cum sunt uleiul și grâul, au prețul calculat în dolari americani, ceea ce înseamnă că țările care le importă plătesc mai mult în moneda locală. Această situație are la bază și efectele acumulate ale pandemiei și ale războiului din Ucraina.

Familiile celor care lucrează în Statele Unite – Pentru acestea, un dolar puternic înseamnă vești bune. Mulți cetățeni din Mexic sau Guatemala depind de banii pe care membrii familiilor lor îi trimit din SUA, de unde muncesc să își întrețină familia. De la reducerea relativ recentă a restricțiilor de călătorie, numărul acestora a crescut.

Inflația – Chiar pentru țări bogate ca Germania, un dolar puternic poate însemna mai multe probleme, pentru ca importurile devin mai scumpe și aceasta contribuie la creșterea inflației locale. Băncile centrale au răspund deja prin creșterea ratelor dobânzii, care reduce creditul și încetinește creșterea economică.

Raliul rublei – Rubla rusească este singura monedă din lume care în acest moment are o poziție confortabilă față de dolar – un rezultat complet neașteptat pentru o țară asupra căreia s-au impus în ultimele luni cele mai multe sancțiuni din istorie. Puterea rublei – care vine ca un rezultat artificial al controlului ratei de schimb valutar – ajută, însă, destul de puțin cetățeanul rus de rând. Deși Rusia încasează zeci de miliarde de dolari în fiecare lună din vânzarea energiei în Vest, gospodăriile rușilor nu își pot folosi economiile în valută. În plus, multe mărci din Vest, de la Adidas la H&M și Ikea, au încetat să vândă în Rusia de când a început războiul.

Bitcoin – Prezentată ca ultimul scut împotriva inflației, cea mai mare crypto-monedă a lumii nu a reușit să își țină promisiunea și a scăzut acum cu mai mult de jumătate din valoarea ei. Mii de persoane care au investit in crypto pe parcursul ultimului an au renunțat la aceasta și au migrat înspre dolarul american, pe care îl percep ca fiind mai sigur și care acum începe să plătească din nou dobândă avantajoasă.

Prețul cărnii – Indexul Big Mac pe care revista The Economist îl calculează și îl prezintă cu regularitate arată că dolarul este supraevaluat în comparație cu aproape toate valutele lumii. Dolarul este cel mai scump – și, deci, un Big Mac este cel mai ieftin pentru un turist american – în Venezuela, România și în Indonezia. Opusul este adevărat pentru Elveția, Norvegia și Uruguay.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău