Dolarul american a coborât sub pragul de 18 lei

  • 04 August 2017 12:46
Dolarul american a coborât sub pragul de 18 lei

Dolarul american, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), costă vineri, 4 august, 17,99 lei. În zilele de sâmbătă și duminică, dolarul va valora la fel 17,99 lei. Pentru luni, 7 august, BNM urmează să stabilească valoarea cursul valutar în baza tranzacțiilor interbancare.

Solicitat de IPN, expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, spune că nivelul la care a ajuns în prezent dolarul american indică o tendință de apreciere a valutei naționale. Economistul susține că asemenea situații se înregistrează practic în fiecare an, la sfârșitul verii, începutul toamnei.

„Anume în această perioadă cresc exporturile de fructe, legume. În același timp importurile sunt minime, nu avem nevoie de consum din exterior. Populația consumă propria producție. Și se ajunge la o balanță comercială sezonieră, acest lucru influențează oferta de valută din Republica Moldova”, a spus Sergiu Gaibu.

O altă cauză a deprecierii dolarului american, potrivit expertului, este și creșterea fluxului de remitențe. Populația plecată la construcții și munci agricole peste hotare trimit mai mulți bani acasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău