Doina și Ion Aldea-Teodorovici sunt comerorați la Chișinău și București, la 27 de ani de la trecerea în eternitate

  • 30 Octombrie 2019 13:15
Doina și Ion Aldea-Teodorovici sunt comerorați la Chișinău și București, la 27 de ani de la trecerea în eternitate

Astăzi, se împlinesc 27 de ani de la trecerea în eternitate a celor „două inimi gemene”, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. În seara zilei de ieri, tinerii de la Acțiunea 2012 împreună cu George Simion, liderul mișcării politice „România Mare în Europa” i-au comemorat pe cei doi mari artiști ai neamului românesc la Coșereni, în apropiere de București. Astăzi, și la Chișinău li se va aduce un omagiu celor care au fost Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Un accident de mașină, produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, a curmat viața marilor artiști ai neamului românesc, Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Aseară, tinerii de la Acțiunea 2012, au fost la locul accidentului și au adus un omagiu celor „două inimi gemene”. Participații au aprins lumânări, au fluturat steaguri tricolore și au cântat cele mai îndrăgite cântece ale regretaților, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, transmite infoprut.

La eveniment a fost prezent și George Simion, liderul mișcării politice „România Mare în Europa”.

„În fiecare an, revenim la Coșereni pentru a-i comemora pe apostolii românismului din Basarabia, Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, a spus George Simion.

Astăzi, la Chișinău, familia și cei care i-au apreciat pe marii artiști vor merge  la Cimitirul Central pentru a participa la o slujbă de pomenire și a aduce un omagiu celor care au stat la baza Mișcării de Renaștere Națională. Iar începând cu ora 18:00, Asociația Generația Unită, la care se va alătura și Asociația „UNIREA-ODIP”, va organiza un marș de comemorare, care va porni de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și va ajunge până la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Duetul Ion și Doina Aldea-Teodorovici s-a lansat la o seară de creație a regretatului poet Grigorie Vieru. Prin melodiile lor, au militat mereu pentru Unirea Basarabiei cu România. Ei sunt primii care, în 1989, au cântat despre Unire, despre Limba Română, despre Tricolor și despre Eminescu.

Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, și pentru copii. Muzica semantă de el a răsunat în mai multe filme și piese de teatru. În 1989, Ion Aldea-Teodorovici a primit titlul onorific de Artist Emerit din Moldova. În același timp, Doinei Aldea-Teodorovici i-a fost acordat în 1993, post-mortem Ordinul Republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău