Doina Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 65 de ani

  • 15 Noiembrie 2023 14:40
Doina Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 65 de ani

Regretata cântăreață Doina Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eugenia Marin, mama regretatei cântărețe, a menționat că Doina i-a fost nu numai copil, ci și prietena ei de suflet. ”Prezența ei și a lui Ion e permanentă în casa noastră, în sufletele noastre. Conștient sau inconștient, ne sfătuim cu ei. Începem să discutăm cu dânșii așa cum am discuta cu niște persoane pe care le-am simți alături. Ei vor trăi cât va exista creația lor. Cântecele lor nu-s pline de lacrimi, ci de dor, dragoste și de credință”, a subliniat Eugenia Marin.

Doina Marin s-a născut pe 15 noiembrie 1958, în orașul Chișinău, în familia intelectualilor Eugenia și Gheorghe Marin. Tatăl său a fost scriitor și jurnalist, iar mama – profesoară de limbă și literatură română, director adjunct la școala nr. 1 din Chișinău (azi Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”). Talentul artistic al Doinei s-a manifestat încă din copilărie. Astfel, începând cu vârsta de 6 ani și până în clasa a 8-a, Doina a participat la dublarea filmelor în română la Studioul "Moldova-Film". Concomitent a studiat muzica în particular.

De la vârsta de 14 ani, activează în Ansamblul "Moldoveneasca", cu care a întreprins turnee în toate republicile unionale, precum și în Mongolia, Algeria, Germania, Cipru, la Festivalul Tineretului din Cuba. În 1975 a absolvit școala nr. 1 româno-franceză din Chișinău și tot în acest an, împreună cu Iuri Nikolaev, a fost moderatoare la emisiunea „Șire krug”. În 1979, a absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie, specialitatea limba și literatura română. Din 1979 până în 1988 a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În anul 1981 se căsătorește cu Ion Aldea-Teodorovici. La 5 august 1982 se naște fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici.

Din 1982, Doina își descoperă o altă latură a talentului său, cea de interpretă de estradă. Din acest an, ea este nedespărțită atât în viață, cât și pe scenă, de compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici. În 1988 a fost profesoară de literatură universală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A fost solistă a formației „DIATE”. În 1989-1990, împreună cu Ion au susținut spectacole în toate orașele și prin satele Moldovei, dar în România. În anul 1991, împreună cu soțul său, a obținut premiul presei la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia–91”. În 1992, a fost protagonista filmului „Dragostea ce mișcă sori și stele” și în același an, împreună cu Ion este diplomantă la Festivalul „Cerbul de aur” de la Brașov.

A participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere și eliberare națională, interpretând în duet cântece patriotice, precum "Suveranitate", "Sfântă ni-i casa", "Mănăstirea Căpriana", ”Trei culori”, ”Limba română” ș.a. În mai 1992, împreună cu Ion și poeții Grigore Vieru, Adrian Păunescu și Andrei Păunescu, a cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru. În 1992 i s-a conferit titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Doina și Ion Aldea-Teodorovici au murit într-un accident de circulație, în localitatea Coșereni, România, la 49 km de București, când mașina cu care se deplasau a intrat într-un copac. În 1993, Doinei Aldea-Teodorovici i se acordă ”Ordinul Republicii”, post-mortem.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău