Doi sateliți lansați în spațiu au ajuns pe o orbită incorectă
-
26 Ianuarie 2018 12:22
Doi sateliți de telecomunicații, trimiși în spațiu la bordul lansatorului european Ariane 5, care a decolat joi seară din Guyana franceză, au fost plasați pe orbită, însă, fapt rar, nu au ajuns la destinația programată de specialiști, informează AFP.
Reprezentanții companiei Arianespace, contactați de AFP, speră totuși într-o viitoare "repoziționare a sateliților pe orbita corectă grație sistemelor lor de propulsie". "Ultimele informații sunt liniștitoare, după serioase îngrijorări", au adăugat reprezentanții acestei companii, care a devenit cunoscută în domeniul lansărilor spațiale.
Aceasta a fost prima lansare a anului 2018 operată de Arianespace. La puțin timp după debutul operațiunii, Stephane Israel, CEO-ul companiei, a anunțat din sala Jupiter a Centrului spațial din Kourou, o "anomalie" și o "pierdere a contactului cu lansatorul".
Pierderea contactului a durat "puțin peste nouă minute" după decolare și "câteva secunde după aprinderea treptei superioare", reprezentând un interval de timp cuprins "de la minutul 9 la minutul 37 al misiunii", a precizat Arianespace într-un comunicat.
Începând din acel moment, "a doua stație de control a misiunii, situată în Natal, în Brazilia, nu a mai primit "telemetria lansatorului", a precizat compania franceză. Aceeași situație a fost înregistrată și la stația din Ascension, pe o insulă din Atlanticul de Sud (care ar fi trebuit să primească datele la 13 minute și 36 de secunde după decolare), la stația din Libreville din Gabon (18 minute și 19 secunde după decolare) și la stația aflată în apropiere de orașul Malindi din Kenya (22 minute și 56 secunde după decolare).
Deși, "ulterior, cei doi sateliți au fost confirmați ca fiind separați de lansator și plasați pe orbită", potrivit comunicatului emis de Arianespace, cele două dispozitive "nu s-au separat de lansator în zona din spațiu în care ar fi trebuit să facă acest lucru".
Racheta europeană a decolat joi, așa cum era prevăzut, la ora locală 19.20 (00.20 ora României, n.r.) de la Centrul spațial Kourou din Guyana franceză, având la bord doi sateliți de telecomunicații: SES-14, pentru operatorul luxemburghez SES, și Al Yah 3, pentru Yahsat, operatorul din Emiratele Arabe Unite.
Satelitul SES-14 conține și un experiment științific pentru programul de explorare al NASA intitulat GOLD (Global-scale Observation of the Limb and Disk), un program ce ar trebui să permită, de pe o orbită geostaționară, reconstituirea la fiecare 30 de minute a unei imagini complete a discului terestru.
Construit de Airbus Defence and Space din Toulouse, SES-14, ce are o greutate de aproximativ 4,4 tone, este cel de-al 53-lea satelit al operatorului SES (Societe Europeenne de Satellites) ce a fost lansat de Arianespace începând din anul 1984, a precizat compania franceză.
Construit de Orbital ATK, Al Yah 3, ce avea la decolare o greutate de aproximativ 3,8 tone, este al doilea satelit ce a fost lansat pentru operatorul Yahsat (Al Yan Satellite Communication Company), după o primă lansare ce a avut loc în anul 2011.
Sursa: Agerpres