Doi morți în urma ''uraganului mediteranean'' care a lovit vestul și centrul Greciei

  • 19 Septembrie 2020 12:50
Doi morți în urma ''uraganului mediteranean'' care a lovit vestul și centrul Greciei

Două persoane și-au pierdut viața în urma furtunii extrem de puternice, descrisă drept un "uragan mediteranean" (Medicane), care a lovit sâmbătă centrul Greciei, inundând străzi și locuințe, conform autorităților elene, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

Furtuna denumită "Ianos" a smuls copacii din rădăcini și a provocat vineri întreruperi ale energiei electrice în insulele Ionice și în vestul Peloponezului. Apoi a trecut peste zona centrală a Greciei, cele mai afectate fiind regiunile din jurul orașelor Karditsa și Farsala.

Corpul unei femei în vârstă a fost descoperit într-o casă inundată dintr-un sat din apropiere de Farsala, conform unui anunț al pompierilor.

Autoritățile au declanșat acțiuni de căutare a două persoane ce au fost raportate dispărute, conform poliției. Ulterior, un reprezentant al pompierilor a anunțat că a fost descoperit și cadavrul unui bărbat în vârstă de 63 de ani, în apropierea spitalului din Karditsa. Deocamdată nu este clar dacă această victimă era una dintre persoanele date dispărute.

Ploile torențiale au transformat orașul Karditsa într-un lac uriaș, conform imaginilor prezentate de televiziunile elene. Un pod s-a prăbușit.

"Ne confruntăm cu o catastrofă totală", a declarat Nikolaos Gousios, rezident la Farsala.

Circulația trenurilor între Atena și orașul nordic Salonic a fost suspendată.

Pompierii eleni au precizat că pe perioada acestei furtuni au primit peste 2.450 de solicitări de ajutor, pentru a salva persoane blocate în casele inundate, pentru a tăia și degaja copaci căzuți și pentru a pompa apa din magazine și locuințe.

Rețeaua de electricitate a fost puternic afectată și sunt depuse eforturi pentru reluarea furnizării de energie electrică la Karditsa și în insulele Ionice.

Paza de Coastă a anunțat că 5 ambarcațiuni s-au scufundat vineri la Zakynthos și Lefkada.

Sâmbătă, furtuna a ajuns în regiunea capitalei Atena.. Deocamdată nu au fost raportate noi pagube.

Cicloanele mediteraneene, așa cum este Ianos, au fost raportate pentru prima oară în Grecia în 1995 și au devenit mai frecvente în ultimii ani. O furtună similară a lovit Grecia în 2018. În 2017 inundațiile aduse de o rupere de nori au dus la moartea a 25 de persoane și au lăsat alte câteva sute de oameni fără adăpost.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău