Doi militari americani au dispărut în timp ce luptau în Ucraina. Familiile se tem că au fost luați prizonieri de ruși

  • 16 Iunie 2022 14:55
Doi militari americani au dispărut în timp ce luptau în Ucraina. Familiile se tem că au fost luați prizonieri de ruși

Doi militari americani care luptau alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi fost luați prizonieri de forțele ruse, potrivit familiilor lor. Capturarea celor doi ar putea complica eforturile Statelor Unite, care au oferit Ucrainei miliarde de dolari și numeroase arme, în vreme ce au făcut tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia, relatează The Moscow Times, citat de DIGI24.

Potrivit The Washington Post, Alexander Drueke, 39 de ani, și Andy Tai Huynh, 27 de ani, ambii din Alabama, au plecat pe 8 iunie într-o misiune periculoasă pe Frontul de Est din Ucraina și de atunci nu se mai știe nimic despre ei. Drueke este un veteran al Armatei SUA, iar Huynh a fost încadrat în US Navy, scrie DIGI24.

Operațiunile de căutare efectuate atât la sol, cât și cu ajutorul dronelor nu au oferit niciun indiciu despre situația celor doi militari.

Mama lui Drueke a declarat cotidianului american că a primit un telefon de la un alt american care luptă voluntar în Ucraina și care i-ar fi spus că interceptarea comunicațiilor sugerează că forțele ruse au luat prizonieri doi americani. Acest scenariu nu a fost confirmat oficial.

Departamentul de Stat a anunțat că „este la curent cu relatările neconfirmate privind capturarea a doi cetățeni americani în Ucraina”. „Monitorizăm cu atenție situația și suntem în contact cu autoritățile ucrainene”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, care a refuzat să facă comentarii suplimentare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat, la rândul său, că nu poate confirma dispariția celor doi americani, dar a precizat: „Dacă este adevărat, vom face tot ce putem pentru a-i aduce în siguranță acasă”.

Dacă situația se confirmă, ar fi vorba despre primii americani căzuți prizonieri în mâna rușilor de la debutul războiului din Ucraina, un lucru ce ar complica eforturile SUA, care au susținut puternic Kievul.

Cel puțin un american a fost ucis până acum, pe front. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, Willy Joseph Cancel, fost pușcaș marin, care se oferise voluntar în Ucraina.

Doi cetățeni britanici au fost, de asemenea, uciși în lupte, iar alți doi britanici riscă pedeapsa cu moartea după ce au fost capturați și condamnați ca mercenari de un tribunal pro-rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău