Doi foști premieri britanici cer un tribunal asemănător celui de la Nürnberg care să-l judece pe Vladimir Putin

  • 19 Martie 2022 17:03
Doi foști premieri britanici cer un tribunal asemănător celui de la Nürnberg care să-l judece pe Vladimir Putin

Foștii miniștri britanici Gordon Brown și Sir John Major se numără printre cei care pledează pentru crearea unui nou tribunal internațional care să-i ancheteze pe Vladimir Putin și subalternii săi pentru atacurile lor în Ucraina.

Cei doi ex-premieri s-au alăturat unei campanii, alături de nume importante din jurisprudență, din mediul academic și politic, care pledează pentru tragerea la răspundere atât a președintelui rus, cât și a celor care l-au ajutat în planificarea invaziei sale în 24 februarie în Ucraina, relatează DPA, citată de Agerpres.

Lansată cu un site și un obiectiv de două milioane de semnături pe o petiție, această campanie - susținută deja de 740.000 de persoane din toată lumea - încearcă să se asigure de sprijinul publicului larg pentru crearea unui tribunal special după modelul proceselor de la Nürnberg.

Inițiativa are deja peste 140 de semnatari cu renume, între care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, avocatul britanic Philippe Sands, cunoscut profesor în drept internațional, fostul procuror al Tribunalului Militar de la Nürnberg, Benjamin Ferencz, Helena Kennedy, și fostul președinte al Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Sir Nicolas Bratza.

„În doar două zile, petiția care sprijină crearea unui astfel de tribunal a acumulat peste 735.000 de semnături și este în creștere. Să ne propunem să obținem două milioane de semnături până la sfârșitul lunii pentru ca să se facă dreptate”, a declarat Brown.

„Dinspre Marea Britanie - care se mândrește pe bună dreptate cu democrația și statul de drept - mesajul ar trebui să aibă sorți de izbândă. La Nürnberg, i-am tras la răspundere pe criminalii de război naziști. Acum, după opt decenii, trebuie să ne asigurăm că va exista o zi a judecății și pentru Putin”, a afirmat fostul prim-ministru britanic.

„Îndemn toată lumea să semneze această petiție”, a spus Brown, citat de DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău