Doi foști funcționari ai CoE, distinși cu Ordinul de Onoare

  • 13 Iulie 2020 17:15
Doi foști funcționari ai CoE, distinși cu Ordinul de Onoare

Doi foști funcționari de rang înalt ai Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Jean-Louis Laurens, au fost distinși cu „Ordinul de Onoare”, de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Distincțiile au fost oferite cu prilejul aniversării a 25-a de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, transmite IPN.

Fostul secretar general al CoE, Thorbjørn Jagland, a fost distins „pentru contribuție meritorie la consolidarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice”, iar fostul director general pentru democrație şi afaceri politice în cadrul Secretariatului CoE, Jean-Louis Laurens – „pentru pentru contribuție remarcabilă la implementarea reformelor inițiate de Organizație în Republica Moldova, precum și la desfășurarea ambițiosului exercițiu de armonizare a legislației naționale la standardele europene”, precizează Ugor Dodon într-o postate pe Facebook.

Thorbjørn Jagland a deținut funcția de secretar general al CoE în perioada 1 octombrie 2009 – 18 septembrie 2019, fiind primul secretar general care a exercitat două mandate consecutive. Igor dodon precizează că pe durata mandatului său a fost extinsă cooperarea cu Republica Moldova prin intermediul Planurilor de acțiuni ale CoE pentru Republica Moldova 2013-2016 și 2017-2020, în valoare de circa 17 milioane și, respectiv, 15 milioane de euro. La începutul primului mandat, a fost deschis Oficiul Consiliului Europei, în baza Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Europei, semnat la 21 decembrie 2010.

Jean-Louis Laurens a activat în CoE timp de 37 de ani, din 1976 până în 2013, și a contribuit personal la pregătirea și negocierea dosarului de aderare a Republicii Moldova la CoE. De asemenea, a contribuit t la negocierea, cât și la deschiderea Biroului de informare al Consiliului Europei în Republica Moldova, lansarea proiectelor de asistență, pregătirea și desfășurarea Președinției Republicii Moldova a Comitetului de Miniștri al CoE din perioada 15 mai – 6 noiembrie 2003.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău