Doi deputați ruși au propus ruperea Tratatului de prietenie cu Turcia din 1921

  • 08 Februarie 2016 15:49
Doi deputați ruși au propus ruperea Tratatului de prietenie cu Turcia din 1921

Doi deputați din Duma de Stat au propus denunțarea Tratatului de prietenie cu Turcia, din 1921, într-un mesaj adresat președintelui Vladimir Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov, informează Agerpres.

'La ora actuală, în condițiile escaladării agresivității turce, ar trebui să luăm în considerare revizuirea juridică a tuturor acordurilor ruso-turce, nefavorabile țării noastre și aliaților săi', a declarat deputatul comunist Serghei Obuhov, unul dintre semnatarii apelului, împreună cu Valeri Rașkin, din aceeași facțiune.

'Ankara trebuie să înțeleagă ce fel de consecințe ar putea să aibă pentru ea escaladarea acestui conflict (cu Rusia)', consideră el, susținând că poate așa Turcia se va abține de la noi provocări la adresa Moscovei.

Inițiativa celor doi parlamentari comuniști a fost susținută de deputatul Oleg Paholkov, din partea Rusiei Juste. Chiar dacă ruperea tratatului nu va avea efecte juridice majore, Moscova ar trebui să clarifice în mod clar aspectele cu care nu este de acord în acest tratat.

La vremea respectivă, Turcia a pus condiții grele puterii de atunci din Rusia, a amintit el, amintind că problema revizuirii acestui tratat a fost ridicată și mai înainte. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a insistat asupra unui nou acord cu Ankara, dar a renunțat la aceasta după moartea lui Stalin în 1953.

Relațiile dintre Rusia și Turcia trec prin cea mai gravă criză din ultimele decenii după ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât în noiembrie trecut de aviația turcă la frontiera cu Siria.

Ankara știe ce trebuie să facă pentru normalizarea relațiilor cu Moscova, a declarat luni pentru agenția de presă RIA Novosti ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Meșkov.

Anterior, înaltul responsabil diplomatic rus afirmase că Turcia ar trebui să achite Rusiei daune pentru bombardierul doborât, să prezinte scuze și să garanteze că astfel de incidente nu vor mai întâmpla.

În replică, purtătorul de cuvânt al diplomației turce, Tanju Bilgiç, a spus că Ankara nu intenționează nici să plătească daune rușilor și nici să-și ceară scuze, conform agenției de presă menționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău