Doi cetățeni din R. Moldova, arestați pentru că ar fi aplicat imagini cu sicrie și referiri la Ucraina, pe fațada cotidianului „Le Figaro” din Paris

  • 20 Iunie 18:03
Doi cetățeni din R. Moldova, arestați pentru că ar fi aplicat imagini cu sicrie și referiri la Ucraina, pe fațada cotidianului „Le Figaro” din Paris

Doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost reținuți în noaptea de miercuri spre joi în Franța, fiind suspectați că au aplicat pe fațada cotidianului „Le Figaro” din Paris șase imagini cu sicrie și cu referiri la Ucraina, informează AFP, citând surse apropiate dosarului.

Desenele, realizate cu șabloane și vopsea roșie, erau însoțite de inscripțiile „Stop the Death, Mriya, Ucraina”. În ucraineană, „mriya” înseamnă „vis”. Șase imagini identice au fost descoperite azi dimineață, 20 iunie, pe fațada Agenției France-Presse (AFP) din Paris, nu departe de sediul Le Figaro, transmite Agerpres.

Potrivit primelor declarații, cei doi suspecți, care dețineau pașapoarte ale Republicii Moldova, au declarat că au fost plătiți cu aproximativ 100 de euro pentru aceasta, a adăugat una din sursele apropiate de dosar.

Au fost confiscate spray-uri și șabloane”, a adăugat aceeași sursă.

În plus, marți și miercuri, graffitti realizate cu șabloane și vopsea neagră, înfățișând avioane Mirage în formă de sicriu cu inscripția „Mirage pentru Ucraina”, au fost găsite în mai multe cartiere ale capitalei franceze, potrivit unei surse polițienești.

Graffitti similare fuseseră descoperite lunea trecuta în fața sediului AFP.

Aceste graffitti sunt ecoul mai multor altor cazuri recente din Franța care au alimentat suspiciunile de interferență străină.

Trei tineri din Republica Moldova au fost inculpați săptămâna trecută, sub suspiciunea că ar fi autorii unor graffitti la Paris reprezentând sicrie cu inscripția „Soldat francez în Ucraina”. Aceștia fuseseră arestați în apropierea unui minister din Paris, având asupra lor spray-uri și șabloane.

Citiți și: Trei cetățeni ai Republicii Moldova au fost arestați în Franța sub suspiciunea că au marcat pe ziduri șabloane reprezentând sicrie însoțite de cuvintele „soldați francezi în Ucraina”

La începutul lunii iunie, alți trei bărbați de naționalitate străină au fost suspectați că au depus sicrie la poalele Turnului Eiffel, dar ei nu au fost inculpați în mod oficial până în acest moment.

În noaptea de 13 spre 14 mai, mâini roșii au fost, de asemenea, aplicate cu spray pe Memorialul Holocaustului din Paris, ceea ce a suscitat suspiciuni privind o legătură cu războiul din Fâșia Gaza și a stârnit reacții de indignare în întreaga țară. Trei suspecți sunt în continuare în libertate, iar anchetatorii privilegiază o pistă străină.

În octombrie, descoperirea unor graffitti cu steaua lui David - desenate cu spray - pe clădiri din regiunea pariziană a sugerat o legătură cu conflictul israeliano-palestinian. Dar acest caz, în care a fost arestat un cuplu de cetățeni ai Republicii Moldova, a fost atribuit într-un final Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) de către autoritățile franceze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău