Doi britanici pornesc în turul lumii cu un avion Spitfire, din Al Doilea Război Mondial

  • 05 August 2019 10:03
Doi britanici pornesc în turul lumii cu un avion Spitfire, din Al Doilea Război Mondial

Doi aviatori britanici vor decola luni din sudul Angliei în încercarea de a realiza primul tur al lumii la bordul unui Spitfire, avion de vânătoare legendar și totodată simbol al Bătăliei Angliei din 1940, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Pentru această aventură, aeronavei, care a servit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, i-au fost îndepărtate armamentul și vopseaua, rămânând doar metalul argintiu și strălucitor.

''Sperăm să îi facem pe oameni conștienți în legătură cu frumusețea și estetica Spitfire'', a declarat pentru AFP Steve Brooks, unul dintre piloți. ''Este cel mai maiestuos aparat care există'', a adăugat el.

Avionul, cu o vechime de 76 de ani, va decola de pe aerodromul Goodwood, în apropierea coastei sudice a Angliei, va efectua un periplu de 43.500 de kilometri, timp de patru luni.

Steve Brooks, în vârstă de 58 de ani, și Matt Jones, de 45 de ani, care dețin o școală de aviație, vor survola cu ''Silver Spitfire'' 30 de țări.

Interceptoare agile, avioanele Spitfire au jucat un rol crucial în Bătălia Angliei, în timp ce Regatul Unit a luptat cu amenințarea unei invazii a Germaniei naziste. Pentru Steve Brooks, ''Spitfire reprezintă libertatea umanității''.

Prin acest turneu mondial, Steve Brooks și Matt Jones intenționează să aducă un omagiu celor care au proiectat, construit și pilotat Spitfire.

Din cele aproximativ 20.000 de astfel de aeronave construite, în prezent există mai puțin de 250, dintre care doar aproximativ 50 mai zboară, majoritatea fiind în Marea Britanie.

Piramidele și Marele Canion

Avionul se va îndrepta mai întâi spre Scoția, înainte de a traversa Oceanul Atlantic trecând prin Insulele Feroe, Reykjavik, Groenlanda și zone îndepărtate din nordul Canadei.

Expediția, finanțată în mare parte de un producător elvețian de ceasuri, va include aproximativ 90 de etape și va traversa America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu și Europa.

Avionul va zbura peste unele dintre cele mai emblematice locuri ale lumii - Marele Canion (SUA), Muntele Fuji (Japonia) și unele dintre cele șapte minuni ale lumii, în Egipt și în Grecia.

De asemenea, ar putea survola Marele Zid Chinezesc și va ateriza în ''orașul roz'' Jaipur, în India.

''Va fi fantastic să vezi Silver Spitfire deasupra Golden Gate, a Statuii Libertății sau a piramidelor din Giza'', a spus Steve Brooks.

''Un suflet adevărat''

Pilotarea unui Spitfire este o experiență incomparabilă, crede Brooks. "Este cea mai incredibilă senzație (...) Odată aflat înăuntru, faci parte din el", a spus el. ''Este ca și cum ai conduce o mașină de epocă. Are un suflet adevărat'', a adăugat pilotul.

Aeronava este propulsată de un motor puternic V12 Rolls-Royce Merlin de 27 litri, cu un sunet ''spectaculos''.

''Acest motor zbârnâie și rezonează în tot corpul'', a descris Brooks, primul pilot care a zburat cu elicopterul între cei doi poli ai Pământului.

Comanda unui Spitfire este o provocare. ''Este o tehnologie bună și veche'', pe care pilotul trebuie să o ''simtă'', a explicat el.

Echipajul ar trebui să revină în Goodwood la data de 8 decembrie.

Spitfire (Mk.IX), un monoloc înmatriculat MJ271, a fost construit în 1943 de producătorul britanic Vickers Supermarine la Castle Bromwich (centrul Angliei). Aeronava a participat la 51 de misiuni de luptă, a escortat bombardiere și a scufundat ținte pe coastele franceze.

Avionul a fost depozitat într-un muzeu înainte de a fi renovat în decurs de doi ani. 80.000 de piese au fost demontate, verificate, curățate și restaurate. După decaparea vopselei militare, s-a decis ca panourile originale din aluminiu să fie lăsate să strălucească.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău