Doi avocaţi care au condus lupta anticorupţie în Guatemala, câştigătorii premiului 'Nobel alternativ'

  • 24 Septembrie 2018 11:26
Doi avocaţi care au condus lupta anticorupţie în Guatemala, câştigătorii premiului 'Nobel alternativ'

Doi avocaţi care au condus lupta împotriva abuzului de putere şi a corupţiei în Guatemala au fost desemnaţi luni câştigători ai premiului supranumit 'Nobelul alternativ', oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm, transmite dpa.

Fundaţia i-a răsplătit pe procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, şi pe avocatul columbian Ivan Velasquez pentru 'munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei' din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume.

Eforturile celor doi avocaţi au contribuit la arestarea fostului preşedinte guatemalez Otto Perez Molina şi a altor oficiali în 2017, a precizat juriul.

Aldana conduce din 2014 Parchetul din Guatemala, în timp ce Velasquez a prezidat din 2013 Comisia independentă împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG), un organism independent sprijinit de ONU.

'Munca avându-i ca vârfuri de lance pe Aldana şi Velasquez este un model unic de cooperare eficientă între nivelul naţional şi cel al ONU pentru instituirea bunei guvernanţe', a declarat directorul fundaţiei, Ole von Uexkull.

Eforturile lor au avut ca rezultat peste 310 condamnări şi 34 de reforme juridice, a subliniat fundaţia.

Juriul a apreciat, de asemenea, 'eforturile curajoase' depuse de activiştii saudiţi pentru drepturile omului Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani şi Waleed Abu al-Khair pentru promovarea reformelor politice.

Juriul a recunoscut, de asemenea, eforturile de combatere a deşertificării Sahelului: Yacouba Sawadogo, un fermier din Burkina Faso, a primit o menţiune pentru activitatea sa de pionierat în folosirea metodelor tradiţionale, iar agronomul australian Tony Rinaudo a fost răsplătit pentru un program de reîmpădurire în această regiune africană.

Premiile Right Livelihood Award Foundation au fost create în 1980 pentru a onora acţiuni în domeniul drepturilor omului, protecţiei mediului şi păcii.

Aldana şi Vasquez au fost numiţi câştigători onorifici, ceea ce înseamnă că nu vor primi o recompensă financiară.

Ceilalţi laureaţi urmează să împartă între ei premiul în sumă de 3 milioane de coroane suedeze (340.000 de dolari).

În total, pentru 'Nobelul alternativ' au fost făcute în acest an 107 nominalizări din 50 de state.

Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la data de 23 noiembrie.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
-0,8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:1,5 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău