Doi avocați care au condus lupta anticorupție în Guatemala, câștigătorii premiului 'Nobel alternativ'

  • 24 Septembrie 2018 11:26
Doi avocați care au condus lupta anticorupție în Guatemala, câștigătorii premiului 'Nobel alternativ'

Doi avocați care au condus lupta împotriva abuzului de putere și a corupției în Guatemala au fost desemnați luni câștigători ai premiului supranumit 'Nobelul alternativ', oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm, transmite dpa.

Fundația i-a răsplătit pe procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, și pe avocatul columbian Ivan Velasquez pentru 'munca inovatoare în ce privește demascarea abuzului de putere și aducerea în instanță a corupției' din această țară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume.

Eforturile celor doi avocați au contribuit la arestarea fostului președinte guatemalez Otto Perez Molina și a altor oficiali în 2017, a precizat juriul.

Aldana conduce din 2014 Parchetul din Guatemala, în timp ce Velasquez a prezidat din 2013 Comisia independentă împotriva impunității în Guatemala (CICIG), un organism independent sprijinit de ONU.

'Munca avându-i ca vârfuri de lance pe Aldana și Velasquez este un model unic de cooperare eficientă între nivelul național și cel al ONU pentru instituirea bunei guvernanțe', a declarat directorul fundației, Ole von Uexkull.

Eforturile lor au avut ca rezultat peste 310 condamnări și 34 de reforme juridice, a subliniat fundația.

Juriul a apreciat, de asemenea, 'eforturile curajoase' depuse de activiștii saudiți pentru drepturile omului Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani și Waleed Abu al-Khair pentru promovarea reformelor politice.

Juriul a recunoscut, de asemenea, eforturile de combatere a deșertificării Sahelului: Yacouba Sawadogo, un fermier din Burkina Faso, a primit o mențiune pentru activitatea sa de pionierat în folosirea metodelor tradiționale, iar agronomul australian Tony Rinaudo a fost răsplătit pentru un program de reîmpădurire în această regiune africană.

Premiile Right Livelihood Award Foundation au fost create în 1980 pentru a onora acțiuni în domeniul drepturilor omului, protecției mediului și păcii.

Aldana și Vasquez au fost numiți câștigători onorifici, ceea ce înseamnă că nu vor primi o recompensă financiară.

Ceilalți laureați urmează să împartă între ei premiul în sumă de 3 milioane de coroane suedeze (340.000 de dolari).

În total, pentru 'Nobelul alternativ' au fost făcute în acest an 107 nominalizări din 50 de state.

Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la data de 23 noiembrie.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău