Doi artiști plastici români și-au expus lucrările la Chișinău

  • 06 Martie 2020 10:25
Doi artiști plastici români și-au expus lucrările la Chișinău Moldpres

O expoziție cu genericul ”Potențial și abis” a artiștilor plastici Mircea Roman (sculptură) și Florentina Voichi (pictură) din România a fost vernisată joi, 5 martie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 28 de lucrări: 16 – de pictură și 12 – de sculptură, potrivit sursei citate.

La eveniment au participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, oameni de cultură și artă.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea, a menționat că Mircea Roman și Florentina Voichi sunt doi artiști remarcabili, ambii fiind preocupați de drama umanului.

”Mircea Roman este un artist foarte cunoscut și apreciat în spațiul românesc. A stat aproape 15 ani la Londra. Este un artist care și-a creat un drum în sculptura românească, lucru excepțional, pentru că la ora actuală România lasă urme adânci în sculptura universală în general și spațiul european în special. De aceea nu este simplu să-ți găsești propria cale, iar el fiind un artist total, un artist dedicat sculpturii, a reușit să-și croiască propriul drum așa cum își găsește un râu calea printre dealuri și printre stânci. Florentina Voichi este o artistă care la fel optează pentru uman, pentru om în general, dar mai întâi de toate ea este o artistă preocupată de culoare, care mereu se află în căutarea luminii. Cu aceeași încărcătură dramatică, ea își configurează un discurs foarte individual și aceasta o face remarcabilă în spațiul artelor plastice”, a  subliniat  Tudor Zbârnea.

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a constatat că această expoziție este una de excepție. ”Sunt doi artiști foarte bine cunoscuți în România, dar și în lume. Pe Mircea Roman îl cunoaștem de la Saloanele Moldovei și pe parcurs i-am urmărit traseul artistic. Acești doi artiști formează un cuplu foarte frumos în creație, dar și în viață. Mircea Roman este unicul artist din România care deține Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, pe care l-a obținut în 1992”, a accentuat Dumitru Bolboceanu.

Mircea Roman s-a născut în 1958 în Băiuț, Maramureș, România. În 1977 a absolvit Școala de Arte din Baia Mare, în 1984 a absolvit cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președintele Filialei de Sculptură. În 2008, a obținut Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, în 1988  - premiul "Atelier 35" pentru sculptură și în 1992  - Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar în 1993/1994  - premiul "Delphine Studio" din Londra. În anul 2000, a fost distins Ordinul ”Serviciul Credincios” în Grad de Ofițer. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, saloane de artă naționale și internaționale.

Născută la Craiova în 1953, Florentina Voichi, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1977. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1991. A organizat expoziții personale la Craiova și București în 1987, 1990, 1996, apoi între anii 2012-2019 la Bistrița, Târgu-Jiu, Bacău, București și Craiova.

Expoziția va fi deschisă până la 29 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău