Doi ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: Șeful diplomației europene cere eliberarea disidentului rus

  • 20 August 2022 19:06
 Doi ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: Șeful diplomației europene cere eliberarea disidentului rus

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, s-a referit sâmbătă la opozantul rus Aleksei Navalnîi de la a cărui otrăvire se împlinesc doi ani și a cerut eliberarea imediată din închisoare a acestuia, informează EFE.

"UE continuă să condamne în cei mai energici termeni cu putință tentativa de asasinare a domnului Navalnîi prin intermediul otrăvirii cu un agent neurotoxic chimic militar din categoria Noviciok. Facem un apel la Federația Rusă pentru a-și îndeplini angajamentul în conformitate cu Convențiile privind Armele Chimice și să ancheteze acest fapt cu toată transparența și fără întârziere", a declarat Borrell, citat într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

UE "își reiterează apelul la adresa Rusiei pentru ca aceasta să-și respecte obligațiile în virtutea Convenției Europene a Drepturilor Omului", care include decizia provizorie a Curții Europene pentru Drepturile Omului prin care se cere punerea imediată în libertate a lui Navalnîi.

UE deplânge îndeosebi "recentele măsuri disciplinare nejustificate" adoptate de autoritățile penitenciare ruse împotriva lui Navalnîi și face responsabile autoritățile ruse de securitatea și sănătatea opozantului rus.

Borrell a cerut totodată Moscovei să coopereze deplin cu Organizația pentru Interdicția Armelor Chimice și a condamnat scoaterea în afara legii a organizației lui Navalnîi și a birourilor sale regionale, precum și "continua persecuție și încarcerare" a lui Navalnîi și a membrilor echipei sale.

UE deplânge "războiul nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei" care "a amplificat represiunea internă" în această țară și măsurile împotriva criticilor Kremlinului și împotriva societății civile în ansamblul ei, a mai adăugat Borrell.

EFE amintește că UE a răspuns otrăvirii lui Navalnîi cu impunerea de restricții împotriva a șase înalți funcționari ruși și a unei entități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău