Doi ani de activitate a Băncii de Alimente în R. Moldova

  • 03 August 2023 13:25
Doi ani de activitate a Băncii de Alimente în R. Moldova

O treime dintre alimentele produse la nivel mondial nu ajung în consumul uman din cauza  pierderilor și risipei de alimente. Deși la fiecare etapă se fac investiții mari de resurse de către agenții economici și consumatorii finali, multe dintre alimente oricum ajung să fie aruncate, în loc să hrănească oamenii. Acest lucru se întâmplă în toate țările lumii, la diferite etape din circuitul de viață al alimentelor: la producere/recoltare, procesare, ambalare sau transportare, în procesul de comercializare sau în gospodăria  consumatorului final.

Acum doi ani, în Moldova a fost lansată prima Bancă de Alimente după modelul serviciilor similare din întreaga lume.

Acesta este un mecanism inovator care implică recuperarea alimentelor de la agenții  economici și redistribuirea lor în servicii sociale care hrănesc adulți și copii nevoiași. Astfel, produsele încă bune pentru consum, care riscau să fie risipite din cauza că nu au un aspect comercial, sunt în suprastocuri, aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate sau cu ambalaj deteriorat, devin mese calde ori pachete alimentare în cantinele sociale.

Orice agent economic care operează în lanțul agro-alimentar poate deveni donatorul Băncii de Alimente: producătorii de alimente, furnizorii sau comercianții, importatorii sau exportatorii pot transfera cu titlu gratuit alimente la Bancă. Echipa Băncii de Alimente poate prelua de la câteva kg de alimente până la zeci de tone și dispune de logistica necesară pentru acest proces: frigidere, depozite amenajate, flotă auto și, desigur, o echipă profesionistă.

Într-o afacere modernă și competitivă, risipa de alimente se previne Iată care sunt principalele avantaje pe care ți le asigură un parteneriat cu Banca de Alimente, când ai o afacere în domeniul agro-alimentar:

  • Oferă o soluție pentru situațiile în care ești constrâns să arunci produsele: nu mai trebuie să aloci timp, oameni și bani pentru a aplica metodele clasice de distrugere a alimentelor.

Dacă ai anunțat echipa Băncii de Alimente, le preluăm în termenii cât sunt bune pentru consum.

  • Asigură recuperarea rapidă și în condiții de maximă siguranță a tuturor tipurilor de alimente: avem oameni, transport și mecanisme de distribuție eficiente, așa încât fiecare kilogram donat să poată fi consumat la timp. Mai mult, Banca de Alimente dispune și de toate actele necesare pentru ca acest proces să se desfășoare conform legislației naționale.
  • Plus valoarea oferită este faptul că dă o nouă viață alimentelor companiei tale: le păstrează în circuitul uman grație parteneriatelor cu servicii sociale din toată țara. Astfel, produsele recuperate sunt folosite pentru a hrăni oamenii nevoiași, adulții și copiii care primesc o masă caldă în cantinele sociale.

De la fondarea Băncii de Alimente în Moldova, peste 50 de agenți economici au luat deja această decizie: de la ei, Banca a recuperat fructe, legume, pâine, produse congelate, lactate, etc. În rezultatul colaborării, supra stocurile de alimente sau alte tipuri de alimente care nu mai pot fi vândute, nu mai sunt o problemă: odată recuperate, acestea contribuie la construirea unui lanț de solidaritate umană, o soluție inovativă la care apelează companiile din toată lumea.

Unde ajung alimentele recuperate?

Toate produsele care sunt donate la Bancă sunt ulterior distribuite operativ în servicii sociale din toată țara. Aici, ele sunt servite oamenilor care se confruntă cu sărăcia și foamea. Unul dintre cele 52 de servicii sociale sprijinite de Banca de Alimente este Centrul comunitar de asistență socială „Renaștere”, din satul Ciuciuleni, Hîncești. Aici primesc asistență 65 de beneficiari, pensionari, persoane cu dizabilități și copii din familii social-vulnerabile.

36 de persoane vin zilnic după un prânz cald în incinta Centrului, iar la alte 29 de persoane din comunitate prânzul e distribuit la domiciliu.

„Cazurile din Ciuciuleni pe care le ajutăm în acest proiect sunt cele mai grave din sat, marea majoritate a acestor oameni chiar nu au ce pune pe masă, nu mai vorbim de alte nevoi. În luna iulie 2022 ne-am adresat pentru prima dată la Banca de Alimente și de atunci am primit 2500 kg de produse, cum ar fi legume, fructe, conserve, crupe, pâine, carne. Alimentele primite chiar capătă o nouă viață în bucătăria noastră. Gătim ciorbe, supe, terciuri, salate, chiar și prăjituri” (Zinaida Romascu, managerul Centrului).

Diagrama, cum funcționează Banca de Alimente:  

Doi ani de activitate a Băncii de Alimente în R. Moldova

Oleg Paraschiv, director Banca de Alimente: „Banca de Alimente promovează respectul pentru mâncare, dar și valorificarea muncii celor care cultivă, pregătesc și distribuie alimentele. Ne-am propus să fim un partener pentru agenții economici din lanțul agro-alimentar, să dăm o nouă viață alimentelor în care s-au investit bani și sunt expuse riscului de risipă sau pierdere alimentară. Banca de Alimente este o organizație non-profit care dispune acum de capacitatea logistică și expertiza necesară pentru a recupera alimentele și a le redistribui în servicii sociale din toată țara. În acest an, cu sprijinul Uniunii Europene, am crescut flota auto inclusiv cu unități de transport frigorific, așa încât să putem prelua deja și alimentele ușor perisabile. Este vorba despre o cantitate de 6400 kg de alimente de acest tip doar de la începutul acestui an. În total, de la fondarea Băncii de Alimente am gestionat 367 957 kg de produse alimentare, echivalentul a 795 314 de porții de mâncare pentru oamenii nevoiași”.

În parteneriatul cu agenții economici, recuperăm tot ce nu mai poate fi destinat vânzării Pe parcursul celor 2 ani de activitate, cca 50 de agenți economici locali au efectuat  donații ocazionale sau constante la Banca de Alimente. Printre categoriile de produse recuperate cel mai frecvent se numără: fructele, legumele, pâinea, semifabricate, produse congelate, lactate.

Domeniile de activitate ale agenților economici sunt: rețele de magazine, producători agricoli, brutării, producători și importatori de alimente. 

Oleg Paraschiv: „Banca distribuie alimentele doar prin intermediul serviciilor sociale și nu direct către persoanele fizice. Acest mecanism înseamnă selectarea unor prestatori de servicii sociale profesioniste, care hrănesc în cantinele proprii diferite categorii de beneficiari: bătrâni, copii nevoiași, persoane cu dizabilități, mame solitare. Cu fiecare organizație avem un acord de colaborare, iar distribuirea alimentelor are loc în baza solicitărilor din partea acestora. Ne asigurăm că echipa din teritoriu dispune de condiții pentru păstrarea alimentelor, pregătirea mâncării și desigur, atât experiență, cât și credibilitate în domeniul asistenței sociale.  

Atunci când recepționăm de exemplu, câteva tone de mere, sau sfeclă roșie sau câteva mii de cutii de iaurt, știm exact în ce tip de serviciu ar fi necesare, așa încât să asigurăm distribuția în termenii de valabilitate ai produsului și să sprijinim unde nevoia e mai mare. Mulți dintre prestatorii de servicii sociale cu care colaborăm dispun de un buget limitat pentru achiziția de alimente și funcționează datorită donațiilor pe care la facem prin redistribuirea produselor. De aceea, alimentele oferite de Bancă diversifică și cresc calitatea meniului servit persoanelor nevoiașe”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău