Doi aliați importanți ai lui Navalnîi, declarați ''teroriști și extremiști'' în Rusia

  • 14 Ianuarie 2022 14:59
Doi aliați importanți ai lui Navalnîi, declarați ''teroriști și extremiști'' în Rusia

Cei doi principali oameni de încredere ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost adăugați pe lista oficială a "teroriștilor și extremiștilor" întocmită de autoritățile ruse, la câteva zile după împlinirea unui an de la arestarea opozantului și de la represiunea implacabilă care a urmat împotriva mișcării sale, relatează AFP.

Ivan Jdanov și Leonid Volkov, care se află în exil în străinătate, sunt considerați de acum înainte "teroriști și extremiști", potrivit unei liste a serviciului rus de informații financiare, Rosfinmonitoring, consultată vineri de AFP, potrivit Agerpres.

"Suntem pionieri în acest gen de măgării", a reacționat Jdanov pe Twitter.

Cei doi opozanți, în vârstă de 33 și, respectiv, 44 de ani, făceau parte din echipa de conducere a Fondului de luptă împotriva corupției (FBK) al lui Navalnîi și din rețeaua regională a organizației sale până la interzicerea acestora în iunie 2021.

Cele două organizații au fost etichetate drept "extremiste" de către justiția rusă, ceea ce a dus la fuga în străinătate a celei mai mari părți a cadrelor lor, de teama represaliilor. Dintre cei care au ales să rămână în țară, foarte mulți au fost arestați.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în 17 ianuarie 2021 la Moscova, la întoarcerea din Germania, unde s-a tratat după o gravă otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok, de care el îl consideră responsabil pe Vladimir Putin.

Militantul anticorupție de 45 de ani, cel mai cunoscut opozant Kremlinului, a fost condamnat apoi la doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar de "fraude", pe care el îl denunță ca fiind politic.

Navalnîi este vizat de asemenea de noi urmăriri penale pentru "extremism", care ar putea să-l mențină după gratii ani îndelungați.

Represiunea împotriva mișcării lui Navalnîi a fost urmată de presiuni crescânde împotriva mass-media critice la adresa Kremlinului și împotriva unor organizații neguvernamentale nealiniate puterii, fiind desemnate totodată ca "agenți ai străinătății", o etichetă care le complică enorm activitatea, cu riscul unor grave urmăriri în justiție, notează AFP.

În decembrie, organizația neguvernamentală Memorial, pilon al apărării drepturilor omului și păstrător al memoriei victimelor Gulagului, a fost interzis de justiția rusă pe motiv că nu și-ar fi respectat obligațiile de "agent al străinătății". În timpul pronunțării sentinței, judecătorul a declarat că, prin dezvăluirile sale, Memorial "creează o imagine negativă statului, ceea ce provoacă un sentiment de depresie populației ruse", conform Meduza.io.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău