Dodonii şi Şelinii se deconspiră singuri (Timpul)

  • 07 August 2014 09:06

REVISTA PRESEI DIN 6 AUGUST 2014

Rosselhoznadzor se plânge că R.Moldova exportă fructe în ciuda embargo-ului, scrie Timpul. Republica Moldova încalcă interdicția de furnizare a fructelor și legumelor în Rusia, produsele fiind însoțite de documente antedatate, a anuntat Rosselhoznador. „Republica Moldova reușește la începutul lunii august să trimită fructe și legume cu certificate semnate aparent până la 21 iulie (data introducerii embargoului)”, a declarat o sursă din Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia. Vameșii ruși au reținut la frontieră circa 370 de tone de produse moldovenești, iar toată marfa a fost trimisă înapoi.

Dodoni şi Şelini se deconspiră singuri şi arată întregii Moldove că ei sunt cei care au stat la baza impunerii sancţiunilor Moscovei împotriva cetăţenilor Moldovei”, scrie ministrul Economiei, Andrian Candu într-o postare pe blogul personal, citat de  Timpul. Potrivit publicatiei, ministul  afirmă că “Dodonii şi Şelenii” riscă foarte mult în acest moment, şi nu doar cariera politică ci îşi riscă chiar demnitatea de a fi cetăţeni ai Moldovei. “Nişte oameni care-şi trădează propriul popor, care merg la Moscova şi vând informaţii despre care ar fi punctele vulnerabile pentru cetăţenii ţării lor, nu au cum să o sfârşească bine în alegeri”, menţionează Adrian  Candu.

In Jurnal de Chisinau citim ca Ruşii sunt cetăţenii străini care cel mai des au încălcat regimul de şedere în Republica Moldova. Potrivit unui top realizat de poliţia de frontieră, de la începutul anului şi până în prezent, 286 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse au fost sancţionaţi de oamenii legii pentru că au petrecut în ţara noastră mai mult timp decât prevede norma legală. Pe locul doi  s-au clasat ucrainenii, fiind urmaţi de bieloruşi, uzbeci, români, azeri, turci, israelieni sau armeni,  care au plătit amenzi de la 400 până la o mie de lei fiecare, pentru că au depășit termenul de ședere.

Ministerul de Externe  reacționează la AMENINȚAREA Rusiei, titreaza Ziarul National. „Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse prezintă situaţia actuală în procesul de reglementare într-o manieră tendenţioasă, bazându-se pe anumite fapte scoase din context şi îmbinându-le cu interpretări eronate”. Aceasta este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene  de la Chișinău vis-à-vis de comentariul Ministerului de Externe al Federației Ruse cu privire la situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cât privește problematica prezenței militare ruseşti, Chișinăul îi cere Federației Ruse să-și retragă forțele militare, inclusiv stocurilor de muniții de pe teritoriul R. Moldova.

Ziarul national prezinta astazi rezultatele sondajului Institutului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, potrivit caruia cei mai influienti politicieni ai lunii iunie sunt Iurie Leanca, Igor Corman  si Vlad Filat. Liderul democraților, Marian Lupu, nu se regăsește printre cei zece cei mai influenți politicieni ai lunii, iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, este pe cale să părăsească topul.

Potrivit datelor prezentate de „Politicon”, Vladimir Voronin se situează pe locul opt în topul politicienilor cu cea mai mare influență în societate. Liderul comuniștilor a fost devansat de Dorin Chirtoacă (locul șapte), Nicolae Timofti (locul șase), Maia Sandu (locul cinci), Natalia Gherman (locul patru).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
1,05 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,1 m/s
Wed
6 °C
Thu
3 °C
Fri
2 °C
Sat
6 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4865 -0.0797
USD 17.6756 -0.0547
RON 4.0761 -0.0176
UAH 0.7201 -0.0059
RUB 0.2823 -0.0047
Arhivă Radio Chișinău