Dodonii și Șelinii se deconspiră singuri (Timpul)

  • 07 August 2014 09:06

REVISTA PRESEI DIN 6 AUGUST 2014

Rosselhoznadzor se plânge că R.Moldova exportă fructe în ciuda embargo-ului, scrie Timpul. Republica Moldova încalcă interdicția de furnizare a fructelor și legumelor în Rusia, produsele fiind însoțite de documente antedatate, a anuntat Rosselhoznador. „Republica Moldova reușește la începutul lunii august să trimită fructe și legume cu certificate semnate aparent până la 21 iulie (data introducerii embargoului)”, a declarat o sursă din Serviciul federal de control veterinar și fitosanitar din Rusia. Vameșii ruși au reținut la frontieră circa 370 de tone de produse moldovenești, iar toată marfa a fost trimisă înapoi.

Dodoni și Șelini se deconspiră singuri și arată întregii Moldove că ei sunt cei care au stat la baza impunerii sancțiunilor Moscovei împotriva cetățenilor Moldovei”, scrie ministrul Economiei, Andrian Candu într-o postare pe blogul personal, citat de  Timpul. Potrivit publicatiei, ministul  afirmă că “Dodonii și Șelenii” riscă foarte mult în acest moment, și nu doar cariera politică ci își riscă chiar demnitatea de a fi cetățeni ai Moldovei. “Niște oameni care-și trădează propriul popor, care merg la Moscova și vând informații despre care ar fi punctele vulnerabile pentru cetățenii țării lor, nu au cum să o sfârșească bine în alegeri”, menționează Adrian  Candu.

In Jurnal de Chisinau citim ca Rușii sunt cetățenii străini care cel mai des au încălcat regimul de ședere în Republica Moldova. Potrivit unui top realizat de poliția de frontieră, de la începutul anului și până în prezent, 286 de cetățeni ai Federației Ruse au fost sancționați de oamenii legii pentru că au petrecut în țara noastră mai mult timp decât prevede norma legală. Pe locul doi  s-au clasat ucrainenii, fiind urmați de bieloruși, uzbeci, români, azeri, turci, israelieni sau armeni,  care au plătit amenzi de la 400 până la o mie de lei fiecare, pentru că au depășit termenul de ședere.

Ministerul de Externe  reacționează la AMENINȚAREA Rusiei, titreaza Ziarul National. „Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse prezintă situația actuală în procesul de reglementare într-o manieră tendențioasă, bazându-se pe anumite fapte scoase din context și îmbinându-le cu interpretări eronate”. Aceasta este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene  de la Chișinău vis-à-vis de comentariul Ministerului de Externe al Federației Ruse cu privire la situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cât privește problematica prezenței militare rusești, Chișinăul îi cere Federației Ruse să-și retragă forțele militare, inclusiv stocurilor de muniții de pe teritoriul R. Moldova.

Ziarul national prezinta astazi rezultatele sondajului Institutului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, potrivit caruia cei mai influienti politicieni ai lunii iunie sunt Iurie Leanca, Igor Corman  si Vlad Filat. Liderul democraților, Marian Lupu, nu se regăsește printre cei zece cei mai influenți politicieni ai lunii, iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, este pe cale să părăsească topul.

Potrivit datelor prezentate de „Politicon”, Vladimir Voronin se situează pe locul opt în topul politicienilor cu cea mai mare influență în societate. Liderul comuniștilor a fost devansat de Dorin Chirtoacă (locul șapte), Nicolae Timofti (locul șase), Maia Sandu (locul cinci), Natalia Gherman (locul patru).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău